Diefstalgolf jonge hybride voertuigen

0

In het afgelopen jaar zijn in totaal 360 hybride voertuigen gestolen. Een jaar eerder waren dat er nog 184. Deze stijging van 95% is volgens André Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit het bewijs dat criminelen zich niet laten tegenhouden als er veel vraag is naar een bepaald merk of model.

Van alle gestolen auto’s is het aantal gestolen exemplaren jonger dan één jaar vorig jaar met een derde gestegen. Bij de andere categorieën is het diefstalcijfers juist met meer dan twaalf procent fors gedaald. Volgens Bouwman maken moderne alarmsystemen het dieven lastiger om voertuigen te stelen. In 2018 werden wel meer brom- en snorfietsen gestolen. Het aantal diefstallen stijgt daar van 11.383 in 2017 naar 12.084 vorig jaar.

Diefstal op bestelling

Als wordt gekeken naar het diefstalrisico per automerk, dan vallen een aantal zaken op. Zo heeft de hybride Toyota C-HR een diefstalrisico van één op 97, terwijl de al jaren meest gestolen auto van ons land, de Volkswagen Golf, in 2018 een diefstalrisico had van één op 436.

Terugvindpercentage

Het terugvindpercentage van zowel personenauto’s als motorfietsen is vorig jaar licht gestegen. Bij de eerste categorie ging het van 40 naar 40,9 procent en bij motoren is de kans op terugvinden gestegen van 17,2 naar 21,5 procent. De kans op terugvinden blijft volgens het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit – onderdeel van het Verbond van Verzekeraars – het grootste in de eerste week na de diefstal (57%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.