Diefstal e-bikes stijgt explosief

0

Het aantal gestolen elektrische fietsen is vorig jaar spectaculair gestegen. Grootste verzekeraar ANWB meldt aan het Algemeen Dagblad (AD) een toename van bijna 40% over 2019. Oorzaak is de doorbraak van e-bikes naar het grote publiek.

Verzekerden rapporteerden vorig jaar ruim 3800 gestolen e-bikes bij de ANWB, 38% meer dan in 2018. Nu een gemiddelde stekkerfiets al snel 2000 euro kost, groeide de schadelast met bijna de helft (47%). “We waren vorig jaar miljoenen euro’s extra kwijt”, zegt Bert Gelling, productmanager van de ANWB-verzekeringstak, tegen het AD.

Grote publiek

De ANWB, die meer dan honderdduizend fietsen verzekert, wijt de toename aan de doorbraak van de e-bike naar het grote publiek. Vorig jaar werden liefst 420.000 e-fietsen gekocht, ze maken inmiddels ruim 40% van de totale verkoop uit. “De stekkerfiets werd tot voor kort vooral recreatief gebruikt door oudere Nederlanders”, stelt Gelling. “Maar inmiddels rijden massa’s scholieren ermee naar school en forensen werknemers ermee naar hun werk. Het gevolg  is dat e-bikes vaker onbeheerd op openbare plekken worden gestald. Vooral winkelcentra, treinstations en uitgaansgebieden zijn ware diefstalhotspots.”

Georganiseerde misdaad

Concurrenten bevestigen tegen het AD deze trend. “Bij ons gaat het om soortgelijke percentages als bij de ANWB”, zegt Douwe Boeijenga van Enra, de andere grote fietsverzekeraar. Daarbij geldt: hoe jonger de verzekerde, hoe sneller een e-bike wordt ontvreemd, stelt Allianz Assistance. Volgens directeur Boeijenga verschilt ook het dievengilde. “Waar gewone fietsen vooral door gelegenheidsdieven worden gestolen, zijn e-bikes het terrein van georganiseerde groepen criminelen, die in diverse delen van het land opduiken.” De meeste e-bikes ging direct de grens over.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.