DIAS zet een nieuwe generatie aan het roer

0

Op 1 januari 2022 droeg DIAS CEO Fred Lingg (rechts op de foto) het stokje over aan medeaandeelhouder Ruud van der Kruk. Daarmee maakte Lingg bestuurlijk de weg vrij voor een nieuwe generatie. De benoeming van Van der Kruk viel samen met de lancering van de nieuwe cloud productlijn ‘DIAS EEN’, het softwareplatform voor het volmacht-, het provinciale assurantie- en het hypotheekkantoor.

Voordat we met Fred Lingg en Ruud van der Kruk de cloud betreden, gaan we eerst terug naar de tijd dat cloud nog enkel de Engelse vertaling was van het Nederlandse woord wolk. Ruim veertig jaar geleden werd op de tekentafel van Nationale-Nederlanden een assurantiepakket bedacht. In het toen nog voor het grote publiek internetloze tijdperk was al het idee geboren dat gestandaardiseerde data het mogelijk maakt om de intermediaire klant te voorzien van een goed advies, zeker ook als het advieskantoor grotere aantallen klanten bedient.

Intermediaire markt

In 2006 ging de assurantiesoftware van NN en Aegon samen verder onder de naam Amedia en kwam ook Fred Lingg aan boord. Vanuit Zoetermeer werd de intermediaire markt bediend. De productrange werd uitgebreid met de software van Efdécé, waarmee ook de hypotheekadviseur klant kon worden bij Amedia. Eind 2007 kwam Amedia in handen van Unit4 en ging verder onder de naam Unit4 Financiële Intermediairs, waar Fred Lingg tot 2015 directeur is. In die functie maakt hij nog mee dat het Private Equity fonds Advent eigenaar wordt van Unit4, inclusief alle bedrijfsonderdelen. Hij staat er eveneens aan de wieg van het IT-platform Aplaza, dat data-uitwisseling mogelijk maakt tussen verzekeraars en serviceproviders enerzijds en het intermediair anderzijds.

Transitie naar de cloud

In 2019 wordt DIAS Software eigenaar van Unit4 Financiële Intermediairs. Daarmee hebben de huidige zes aandeelhouders Chris Ouwinga (oprichter Unit4), Ruud van der Kruk, Ynze Sipkema, Jelke Jansen, Soelimen Lafkiri en Fred Lingg het bedrijf weer volledig onafhankelijk gemaakt. Door de overname bezitten zij eveneens de helft van de uitstaande Aplaza-aandelen. De andere helft is in handen van ANVA.

Lees hier het hele artikel in de nieuwe digitale InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.