DGA heeft pensioenadvies nodig

0

De mogelijke afschaffing in 2017 van de pensioenopbouw in eigen beheer (PEB) zorgt voor een belangrijk keuzemoment bij DGA’s. Onderzoek van Gfk toont aan dat 47% van hen pensioen (gedeeltelijk) in eigen beheer opbouwt. Een goed advies is onontbeerlijk.

Dat zegt Allianz, dat opdracht gaf voor het onderzoek onder ruim 400 DGA’s. De voorgestelde afschaffing van PEB door staatssecretaris Wiebes, biedt de DGA volgens de verzekeraar tijdelijk forse fiscale voordelen. “In 2017 kan de DGA die zijn pensioen (gedeeltelijk) in eigen beheer opbouwt profiteren van een belastingkorting van maar liefst 34,5% wanneer ze het pensioen afkopen. Vanaf 2018 wordt deze korting afgebouwd.”

Een andere mogelijkheid naast afkopen is om de volledige pensioentoezegging onder te brengen bij een verzekeraar. Volgens het onderzoek is het veiligstellen van het pensioen bij faillissement (49%) de voornaamste reden voor DGA’s om voor een pensioenverzekering te kiezen. Maar ook de zekerheid op het uitkeren van het pensioen (45%) wordt belangrijk gevonden.

Goed advies voor DGA’s onontbeerlijk

Niet alle DGA’s bouwen pensioen op (31%) en winnen advies in. Van de DGA’s die pensioen (gedeeltelijk) in eigen beheer opbouwen, maakt 61% gebruik van een accountant, 48% van een adviseur en 36% van een fiscalist. Een deel van hen gebruikt een combinatie van deze partijen. 14% van de respondenten raadpleegt echter niemand.

Juist die laatste groep zou zich vooral nu moeten laten adviseren, stelt Mart Vreven, Directeur Pensioen en Leven bij Allianz Nederland. “Vanwege de complexiteit van fiscale regelgeving is een goede adviseur voor de DGA onontbeerlijk. Er wijzigt nogal wat voor de DGA en de keuzemogelijkheden rond pensioenen zijn legio. Dit geldt voor zowel de huidige pensioenreserve als voor de toekomstige opbouw van pensioen. De staatssecretaris beloont snelle besluitvorming, maar laat dat niet de enige trigger zijn om een besluit te nemen.”

Voornaamste alternatief voor PEB

Uit het onderzoek blijkt verder dat 25% van de DGA’s bij het einde van PEB via een verzekeraar pensioen gaat opbouwen (op dit moment bouwt 13% van de DGA’s pensioen op bij een verzekeraar). DGA’s zien privé sparen of beleggen als het voornaamste alternatief voor PEB (47%). Iets meer dan een kwart kiest voor de optie lijfrenteregelingen (26%) en een vijfde van de DGA’s (20%) ziet de eigen onderneming als voorziening voor pensioen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.