DFO: ‘Wacht met invoeren Vergelijkingskaart’

0

Bureau DFO signaleert dat tussen de 80 en 90% van het intermediair voornemens is om vanaf 1 april 2023 in de Vergelijkingskaart van het kantoor op te nemen dat men het advies op ‘onafhankelijke basis’ geeft. DFO adviseert dringend hiertoe alleen over te gaan als het kantoor zich bewust is van de privaatrechtelijke consequenties van deze publicatie.

Met ingang van 1 april 2023 wordt het huidige Dienstverleningsdocument vervangen door de Vergelijkingskaart. Op grond van de Wft dient de financieel dienstverlener bij advies en bemiddeling van financiële producten waarvoor provisie is verboden de Vergelijkingskaart aan de klant uit te reiken.

Overgangsperiode

Financieel dienstverleners die tot 1 april 2023 gebruik maken van een Dienstverleningsdocument mogen dit tot zes maanden na 1 april 2023 nog blijven doen. Daarna dienen ook zij de Vergelijkingskaart uit te reiken. De Vergelijkingskaart moet het kantoor zelf maken via de site van de AFM. Nieuw in de Vergelijkingskaart ten opzichte van het Dienstverleningsdocument is dat vermeld moet worden of het kantoor op ‘afhankelijke’ of ‘onafhankelijke’ basis adviseert. Onder het begrip ‘onafhankelijk’ verstaat de wetgever een advies dat is gebaseerd op minimaal 60% van de relevante markt en dat voldoende divers is wat type en aanbieder betreft.

Lees hier het hele advies van Bureau DFO

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.