Deuk in herstel pensioenfondsen

0

Een dalende rente en hevige schommelingen op de aandelenbeurzen hebben de pensioenfondsen hard geraakt. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen is in maart gedaald van 110% naar 108%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, steeg van 107% naar 108%.

De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, bleef stabiel op 2,5%. De waarde van de verplichtingen steeg per saldo met ongeveer 2,5%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

De rente nam in maart gemiddeld met ongeveer 12 basispunten af. Oorzaak hiervan is volgens Aon de onrust op markten als gevolg van de protectionistische maatregelen van de Amerikaanse president Trump.

Minder vermogen

Door de rentedaling steeg de vastrentende waardenportefeuille met ruim 2%. Volgens Aon droeg dit meer bij aan het rendement dan de daling van de aandelen. “Aandelen in ontwikkelde markten noteerden een verlies van ruim 4%. In opkomende markten waren de aandelenresultaten vrijwel even slecht. Onroerend goed steeg juist in waarde. Het vermogen van pensioenfondsen steeg per saldo met ongeveer 0,3%.”

Fragiel herstel

“Hoewel de pensioenfondsen er een stuk beter voor staan dan een jaar geleden, blijkt ook nu weer hoe kwetsbaar het herstel is,” stelt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “Recente cijfers tonen aan dat de fondsen met tekorten de grotere fondsen zijn. Juist zij zullen voelen dat de gemiddelde dekkingsgraad nu met twee procentpunt terugvalt. Kortingen zijn daarbij niet uitgesloten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.