Detailhandel structureel in zwaar weer

0

In de eerste helft van 2018 zijn er 1.829 bedrijven failliet gegaan. Dat zijn er 13% minder in vergelijking met vorig jaar. In de meeste sectoren gaat het beter. De detailhandel is hierop een uitzondering. Ondanks stijgende consumentenbestedingen verkeren veel winkeliers structureel in zwaar weer.

De grootste dalingen deden zich voor in de bouw (-22%) en de zakelijke dienstverlening (-18%). Beide sectoren profiteren volgens de economen van ING van de goed draaiende economie. De detailhandel (+4%) en de zorg (+15%) noteerden een stijging van het aantal faillissementen. De zorgsector kampt volgens de economen nog altijd met de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen in voorgaande jaren.

Structurele uitdagingen

Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar met 10% daalt naar het laagste niveau van deze eeuw. Katinka Jongkind, econoom mkb bij het ING Economisch Bureau: “De verwachte daling van 10% is minder sterk dan voorgaande jaren. Enerzijds gaan er minder bedrijven failliet vanwege de aanhoudend gunstige economische vooruitzichten. Anderzijds staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen, zoals veranderend consumentengedrag, nieuwe technologieën en het ontstaan van nieuwe markten. Het is daarom van belang dat bedrijven mee veranderen met deze ontwikkelingen om levensvatbaar te blijven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.