Desktop taxatie als reactie op Europese Leidraad 

0

Als reactie op de Europese Leidraad die alleen modelmatig taxeren niet meer toestaat, presenteren Calcasa, ING en de Taxatheek de desktop taxatie. Met deze nieuwe vorm van taxeren blijft een modelmatige taxatie onder de 90% van de schuld-marktwaardeverhouding als basis mogelijk.

De Europese Leidraad schrijft voor dat vanaf 1 juli 2021 alleen een modelmatige taxatie onder de 90% van de schuld-marktwaardeverhouding niet meer is toegestaan voor het verstrekken van een hypotheek. De pilot met de nieuwe desktop taxatie waarmee Calcasa, ING en de Taxatheek vanaf april starten, combineert de modelwaarde van de woning met de kennis van een taxateur, zonder dat die de woning bezoekt. Daarmee biedt het volgens de initiatiefnemers de mogelijkheid om toch voordelig en snel een taxatie te laten uitvoeren, die voldoet aan de Europese Leidraad.

Kwestie van enkele uren

De nieuwe vorm van taxeren is een aanvulling op de huidige Calcasa modelwaardering. Het is het eerste alternatief dat het mogelijk maakt om toch onder de 90% van de schuld-marktwaardeverhouding een modelmatige taxatie als basis te blijven gebruiken. Tijs Pellemans, directeur Calcasa: “De modelmatige waarde moet volgens de EU Leidraad voortaan ook worden beoordeeld door een expert, in dit geval de Taxatheek. Een dergelijke fysieke taxatie zou leiden tot onnodig hoge taxatiekosten en een lange doorlooptijd voor klanten bij een hypotheekaanvraag. De desktop taxatie voorkomt dit door binnen enkele uren uitsluitsel te geven. Het wordt wel iets duurder dan de huidige modelwaardering, maar veel goedkoper dan een volledige fysieke taxatie, waarbij een taxateur het pand bezoekt.”

Pilot vanaf april

In de pilotfase zal een deel van de Calcasa taxatierapporten die worden gebruikt voor een hypotheekaanvraag bij ING, achter de schermen worden beoordeeld door een onafhankelijke taxateur van de Taxatheek. De klant of intermediair merkt hier in de praktijk niets van en het huidige proces blijft in de pilotfase hetzelfde. Als de pilot succesvol is, wordt dit proces per 1 juli 2021 door ING ingevoerd voor hypotheekaanvragen tot 90% van de waarde. Vanaf dat moment kunnen adviseurs de desktop taxatie aanvragen. De desktop taxatie zal na de pilotperiode ook beschikbaar worden gesteld voor andere hypotheekaanbieders en taxateurs.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.