‘Denk twee keer na over extra aflossing’

0

“Wat heb je aan een 84 euro lagere bruto hypotheeklast als je inkomen ineens met 25% naar beneden gaat als je werkloos wordt? Aflossen is goed voor de lange termijn, maar op korte termijn kan dit, zeker in coronatijd, vervelend uitpakken bij baanverlies of voor ondernemers bij een liquiditeitstekort.”

Met dit statement waarschuwt Van Bruggen Adviesgroep Nederland voor het gemak waarmee het extra aflost op de hypotheek. Volgens de adviesketen bevestigen diverse geldverstrekkers dat er nog steeds op grote schaal extra wordt afgelost op hypotheken. Bij enkele geldverstrekkers zou het aantal extra aflossingen sinds het uitbreken van de coronacrisis zelfs enkele tientallen procenten hoger liggen dan vorig jaar.

“Bij een groot aantal geldverstrekkers kan de consument nu met een paar muisklikken een extra aflossing regelen. Maar dat gemak mag niet ten koste gaan van zorgvuldigheid. Eenmaal afgelost geld kan niet altijd weer opgenomen worden. Een duidelijke waarschuwing hiervoor richting de consument en ondernemer is hier op zijn plaats. Ons advies is om altijd een goede spaarbuffer aan te houden. Je kunt beter iets te veel hypotheekrente betalen terwijl je nagenoeg geen rente op je spaarrekening ontvangt, dan dat je niet meer over je spaargeld kunt beschikken als het even tegenzit. Bijvoorbeeld als je je baan kwijt raakt of als je ondernemer bent en je liquide middelen raken op door de coronacrisis”, zegt algemeen directeur Michiel Meijer. “

Spijtoptanten

Volgens hem heeft menig ondernemer spijt dat hij vorig jaar of een paar jaar geleden extra heeft afgelost op de hypotheek. “Als het bedrijf door de coronacrisis nu in zwaar weer zit, of als je als zzp’er nu minder of geen inkomsten hebt, dan hoef je op dit moment niet aan te kloppen bij de geldverstrekker om de eerder gedane extra aflossingen weer op te nemen. En mocht je toch het geluk hebben dat de geldverstrekker dit toestaat, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar.”

Dat diverse geldverstrekkers via maatwerkoplossingen consumenten en ondernemers die door de coronacrisis in de financiële problemen zijn gekomen wel degelijk willen helpen, komt in zijn betoog niet aan de orde.

Extra waarschuwing

Meijer prijst wel de geldverstrekkers die de klant wel goed informeren over de mogelijke gevolgen van extra aflossen en hen voor advies verwijzen naar de financieel adviseur. “Maar bij sommige geldverstrekkers krijg je geen of maar een heel beperkte waarschuwing. Daarom zou een tekst als ‘Let op! Extra afgelost geld kun je later niet altijd weer opnemen’ bij extra aflossen op zijn plaats zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.