Dela verhoogt premie Uitvaartplan

0

De premie van het Dela UitvaartPlan gaat begin volgend jaar met 2,18% omhoog. De Algemene Vergadering (AV) van de coöperatie stemde onlangs in met de premieverhoging vanwege hogere uitvaartkosten.

De belangrijkste reden om de premie te verhogen is de jaarlijkse indexatie van de uitvaartkosten. Het gevolg hiervan is dat de premie met 1,74% omhoog gaat. Deze stijging is volgens Dela beperkt, omdat de coöperatie winstdeling uitkeert. “De polishouder betaalt de verhoging naar de toekomst toe. De verhoging over de achterliggende jaren wordt betaald uit de winstdeling. Daarnaast stijgt de premie 0,44% extra. Deze extra stijging is het gevolg van de historisch lage rentestand gedurende de afgelopen twaalf maanden. De totale premiestijging komt uit op 2,18%. Hieromtrent zijn in 2012 afspraken gemaakt met de AV. Dit deel van de premieverhoging behoefde dus niet opnieuw goedkeuring.”

Lage rentestand
De lage rentestand is veel in het nieuws, zegt Dela. “Aan de ene kant is een lage rentestand positief, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek. Voor spaarders is een lage rente juist ongunstig en ook voor levensverzekeraars heeft dit gevolgen. Bij de premie die betaald moet worden voor een pensioen of een levensverzekering, zoals een uitvaartverzekering, gaat een verzekeraar uit van een vaste rente. Als de werkelijke rentestand lager is dan die vaste rente dan moeten we daar rekening mee houden. Bij het UitvaartPlan is de premie gebaseerd op een rente van 2,75%.”

Opnieuw getoetst
Als de rente structureel lager is dan die 2,75% maar boven de 2% blijft, dan kan Dela de premie aanpassen. “De premie wordt altijd verhoogd als de rente lager dan 2% is. Zo is het in 2012 met de AV afgesproken. Over de periode 1 mei 2014 tot en met 30 april 2015 was de 20-jaarsrente gemiddeld 0,44% lager (1,56%). Daarom verhogen we de premie met dit percentage. Volgend jaar wordt er opnieuw getoetst of extra premieverhoging nodig is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.