DELA neemt Yarden volledig over

0

Coöperatie DELA neemt Yarden Uitvaartorganisatie in zijn geheel over. Het gaat om het verzekeringsbedrijf, het uitvaartbedrijf en alle onderliggende organisaties en deelnemingen. Door onder andere een forse kapitaalinjectie ziet DELA de solvabiliteitsratio na de overname fors teruglopen.

Als de toezichthouders de voorgenomen overname goedkeuren, is Yarden vanaf begin 2020 officieel onderdeel van DELA. Een overname uit solidariteit, noemt DELA het zelf: “Een sterk collectief dat een verzwakt collectief helpt, zodat er één nog sterker collectief ontstaat.”

Herstelactie

Yarden verkeerde al enige tijd in financiële problemen door de aanhoudende lage rente en de financiële verplichting voor 390.000 pakketpolissen met een riante dekking. De solvabiliteitspositie van Yarden dook in het derde kwartaal van 2018 onder de wettelijke norm van 100% en de directie van Yarden nam orthodoxe maatregelen om het tij te keren. De voorwaarden van de pakketpolissen werden tussentijds aangepast waardoor de betreffende polishouders vanaf 1 januari 2020 zelf de kostenstijging ten gevolge van het inflatierisico en inkooprisico moeten dragen. Om naast deze korte termijnoplossing te komen tot een structurele oplossing voor de problemen werd Yarden in de etalage gezet. Derck van der Vegte, voorzitter hoofdbestuur Vereniging Yarden: “Een overname door DELA biedt de beste vooruitzichten voor alle Yarden-polishouders. De polissen van Yarden-leden lopen gewoon door en leden of hun nabestaanden kunnen blijven rekenen op de gebruikelijke dienstverlening.”

Eerst zuur dan zoet

Ook na de overname blijft de herstelactie die Yarden deze zomer moest doorvoeren voor de pakketpolissen, van kracht. DELA komt de pakketpolishouders van Yarden wel tegemoet. Bij overlijden in de komende tien jaar hoeven nabestaanden voor wat betreft de pakketdekking niets na te betalen. Door een forse kapitaalinjectie en extra reserveringen ontstaat er bovendien veel meer ruimte voor toekomstige inflatiebescherming voor alle Yarden-leden.

Door deze maatregelen daalt DELA’s solvabiliteitsratio van 373% (eind 2018) naar 269%. Een groter en sterker collectief, biedt echter ook de leden van DELA op termijn weer meer ruimte voor winstdeling en inflatiebescherming, zegt DELA-directeur Edzo Doeve: “De overname vraagt op korte termijn een investering. Onze solvabiliteit daalt, maar blijft desondanks sterk. Dat het collectief groeit, is voor iedereen positief. Door de samenvoeging van beide uitvaartbedrijven bieden we onze leden straks een nog betere landelijke dekking van eigen uitvaartcentra en crematoria. Door synergievoordelen stijgt de solvabiliteit op termijn weer, net als de ruimte voor winstdeling. Daar profiteren zowel de DELA-leden als de Yarden-leden van.”

Personele consequenties

De samenvoeging en integratie van Yarden wil DELA uiterlijk in 2022 afronden. Over de personele consequenties op korte en lange termijn kan Edzo Doeve nog weinig zeggen. “We verwachten dat er banen verdwijnen op het hoofdkantoor van Yarden in Almere. Het gaat om staffuncties en banen in het verzekeringsbedrijf. Bij uitvaartverzorging is die kans kleiner want onze faciliteiten en locaties zijn grotendeels complementair aan elkaar. De medewerkers kunnen sowieso rekenen op een net sociaal plan, opgesteld in nauw overleg met de ondernemingsraden.”

Verzelfstandiging Vereniging Yarden

De vrijwilligersorganisatie van Yarden die helpt bij rouwverwerking, en taboes doorbreekt rondom de dood komt na de overname op eigen benen te staan. Daarmee wordt het gedachtengoed van Yarden’s rechtsvoorgangers AVVL en NUVA voortgezet. Van der Vegte: “Naast de bijna 1 miljoen Yarden-leden kunnen straks ook DELA-leden profiteren van deze schat aan kennis en hulp.” Vereniging Yarden viert in december het 100-jarig bestaan.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.