Nu er steeds meer zicht komt op de transitieplannen, wordt het volgens Aon ook duidelijker hoe omgegaan wordt met de compensatie voor de afschaffing van de doorsneepremie.
De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in juli gedaald naar 118%. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, daalt in juli naar eveneens 118%. Lagere aandelenrendementen in combinatie met een daling van de rente zorgden voor een daling van de dekkingsgraad. Dat en meer blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt. De gemiddelde dekkingsgraad van Aon betreft een inschatting van de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen op basis van een eigen prognosemodel.
Swaprente gedaald
Per saldo daalde in een maand tijd de risicovrije rente over de eerste 40 jaar met gemiddeld 20 basispunten. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen toe met ongeveer 3%. Door de stijging van het vermogen in juli met 1,7% daalde de indicatieve dekkingsgraad volgens Aon per saldo met ongeveer 2%.
Nieuw pensioenstelsel
In het maandelijkse bericht over de dekkingsgraden vraagt Aon ook steevast aandacht voor de perikelen rond het nieuwe pensioenstelsel. Nu er steeds meer zicht komt op de transitieplannen, wordt het volgens Aon ook duidelijker hoe omgegaan wordt met de compensatie voor de afschaffing van de doorsneepremie. “De meeste transitieplannen kijken voor de benodigde compensatie alleen naar de toekomst. Het blijkt dat gemiddeld 1,5% – 3% van het fondsvermogen gemoeid is met compensatie. Vrijwel overal willen sociale partners dit financieren uit het fondsvermogen en toekennen vanaf een dekkingsgraad van 105%. Bij de huidige gemiddelde dekkingsgraden van 118% kan de compensatie ook uit het fondsvermogen worden toegekend.”
Daarom is het volgens Frank Driessen, Director Wealth Solutions, Aon Nederland, logisch dat fondsen de dekkingsgraad willen beschermen. “De onzekerheid over de gewenste dekkingsgraad neemt toe. Dit komt enerzijds doordat de overgangsperiode vaak langer wordt door de complexiteit van IT-systemen en het invaardossier. Anderzijds blijft de inflatie in de eurozone hardnekkig, wat de rentecomponent onzeker maakt.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.