Dekkingsgraden pensioenfondsen verder gedaald

0

De beleidsdekkingsgraden van de meeste pensioenfondsen zijn in het laatste kwartaal van 2015 verder gedaald, maakt de Pensioenfederatie bekend. Het ABP zegt dit jaar de pensioenen niet te hoeven verlagen, maar wellicht wel in 2017.

Pensioenfederatie: “Veel fondsen hebben het afgelopen jaar deze dekkingsgraad, waarop zij hun beleidsmaatregelen moeten baseren, kwartaal na kwartaal verder zien teruglopen. De situatie bij vijf grote bedrijfstakpensioenfondsen is in dit verband illustratief. Bij vier van de vijf is de beleidsdekkingsgraad gedaald tot duidelijk onder de 100 procent. Bij veel fondsen raakt indexatie, het aanpassen van pensioenuitkeringen en -opbouw aan de inflatie, hierdoor steeds verder uit beeld. Als de huidige neerwaartse trend doorzet dan komen pensioenverlagingen bij een aantal fondsen vanaf volgend jaar in zicht.”

Belangrijkste oorzaak is en blijft volgens de Pensioenfederatie de lage rekenrente die fondsen moeten gebruiken bij het berekenen van hun verplichtingen. “Deze rente bleef ondanks een tijdelijke lichte stijging in het vierde kwartaal van 2015 zorgwekkend laag. In de eerste weken van 2016 is de rente weer gedaald en ook de internationale aandelenmarkten raakten in mineur. De actuele dekkingsgraden zijn daardoor in de loop van januari weer verder naar beneden gegaan.”

Een aanmerkelijk aantal pensioenfondsen staat er momenteel nog steeds goed voor, volgens de Pensioenfederatie. “Maar deze ontwikkelingen laten wel de kwetsbaarheid en met name de rentegevoeligheid zien van veel pensioenfondsen en ze onderstrepen de noodzaak om samen voortvarend verder te werken aan een alternatief naast de bestaande uitkeringsovereenkomsten.”

Positie ABP en PFZW verslechterd
De financiële positie van ABP is ook in het laatste kwartaal van 2015 verslechterd. Ondanks een stijging van de actuele dekkingsgraad (97,2%), daalde de beleidsdekkingsgraad met 1 procentpunt naar 98,7%. Bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool: “Een verlaging van de pensioenen in 2016 is niet aan de orde, maar de kans dat we de pensioenen in 2017 moeten verlagen wordt wel groter.”

Ook de beleidsdekkingsgraad het op een na grootste pensioenfonds, PFZW, is in het vierde kwartaal van 2015 gedaald, van 99 naar 97%, en de actuele dekkingsgraad is gestegen van 94 naar 95%. Peter Borgdorff, directeur van PFZW: “We kunnen hierdoor in 2016 opnieuw de pensioenen niet laten meegroeien met de inflatie. Ook de komende jaren gaat dat naar verwachting niet lukken. Dat is een zorgelijk vooruitzicht voor onze deelnemers en gepensioneerden.”

Nieuw pensioenstelsel
Borgdorff: “We zijn daarom blij dat er wordt gewerkt aan een nieuw pensioenstelsel. Want dat stelsel moet dringend worden aangepast aan de veranderende omstandigheden. Wij zullen ons bij de politiek hard blijven maken voor een pensioen waarin onze deelnemers goede én slechte resultaten samen opvangen. En voor een pensioen waarin we samen de risico’s blijven delen die deelnemers alleen niet kunnen dragen. We pleiten ook voor een pensioenregeling die keuzevrijheid biedt en waarin ook zelfstandigen in onze sector mee kunnen doen. Als we er in Nederland samen in slagen ons stelsel op deze wijze te moderniseren, blijven we ook in de toekomst, net als nu, het land met de minste armoede onder ouderen ter wereld. Dat is veel waard.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.