Dekkingsgraden pensioenfondsen stijgen fors

0

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in februari gestegen van 100 naar 104%. De combinatie van stijgende rente en aandelenkoersen leidde tot dalende verplichtingen en extra vermogen. Het is ruim een jaar geleden dat deze dekkingsgraad dit niveau had. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

“De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, bleef stabiel op 94%. Deze dekkingsgraad ligt boven het  aangepaste tijdelijke wettelijk vereiste minimum van 90%. Omdat de 94% een gemiddelde betreft, zullen er ook fondsen zijn met een lagere beleidsdekkingsgraad. Zo blijft het nog spannend of alle fondsen uit de gevarenzone zijn”, zegt Frank Driessen (foto), chief executive officer van Aon’s Retirement Solutions.

Rente gestegen, verplichtingen gedaald

De rente steeg flink in februari door toenemende angst voor inflatie. Per saldo steeg in een maand tijd de risicovrije rente over de eerste 40 jaar met gemiddeld 22 basispunten. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, daalde echter door de gefaseerde overgang naar de nieuwe systematiek. Door de rentestijging nam de waarde van de verplichtingen af met ruim 4%.

Consultatie pensioenakkoord

Afgelopen maand kon gereageerd worden op het wetsvoorstel voor het pensioenakkoord. Driessen: “Dit is in groten getale gedaan door pensioenfondsen, adviesbureaus en vele individuen. Het is duidelijk dat het nieuwe pensioenstelsel de gemoederen flink bezighoudt. Vele reacties gaan over invaren en de invulling van het nabestaandenpensioen, maar ook over de uitlegbaarheid richting de deelnemer. Veel van de oplossingen in de memorie van toelichting hebben een hoog ‘ivoren torengehalte’. Zo kan invaren op basis van value based ALM plaatsvinden, een methode die moeilijk te doorgronden is. Daarnaast krijgen deelnemers te maken met een projectierendement, een beschermingsrendement en beleggen naar cohorten. Het zal moeilijk te begrijpen worden hoe rendementen per deelnemer bepaald worden.”

Heldere communicatie

Driessen: “In de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel komt meerdere malen terug dat heldere communicatie een must is. De wijze waarop financieel-economische omstandigheden in het pensioen doorwerken, moet voor deelnemers en pensioengerechtigden inzichtelijk zijn en eerlijk worden bevonden. Wij onderschrijven deze noodzaak, maar zien dit ook als een uitdagende opgave en pleit daarom voor een verruiming van de zorgplicht.”

Individueel gesprek

“Wij vinden dat iedere pensioendeelnemer recht moet hebben op een individueel gesprek waarin ingegaan wordt op de persoonlijke pensioensituatie”, zegt Driessen. “Uit eerder onderzoek van Aon blijkt dat deelnemers de voorkeur hebben voor een digitaal platform of app, gevolgd door regelmatige communicatie via de werkgever (brief, e-mail) en een persoonlijk gesprek. Juist bij deze complexe materie menen wij dat een individueel gesprek grote meerwaarde heeft.”

Meewind pensioenfondsen

“Nu de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad gestegen is, geeft dat pensioenfondsen wat meer lucht. Veel pensioenfondsen beraden zich op hun toekomst. Hoe gaan we verder richting het nieuwe contract of de verbeterde premieregeling? Met een (beperkt) dekkingsgraadoverschot zijn er voordelen van invaren. Immers, aanwezige buffers kunnen aangewend worden voor de vorming van een solidariteitsreserve en voor directe verhoging van de pensioenen. Deze voordelen kunnen benut worden voor compensatie voor de afschaffing van de doorsneesystematiek. Het is altijd makkelijker om geld te kunnen uitdelen, dan om tekorten te verdelen. Hopelijk stabiliseert de economische situatie en kunnen de fondsen de transitiefase in met wat vet op de botten. Dan is de discussie over eventuele kortingen voorlopig van de baan en dat geeft lucht in de discussies met sociale partners”, aldus Driessen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.