Dekkingsgraden pensioenfondsen stabiliseren

0

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in juli constant gebleven op 122%. De daling van de rente over juli vertaalt zich in combinatie met toename van de aandelen in een nagenoeg gelijkblijvende dekkingsgraad. De aandelen- en vastrentende waardenportefeuille nam in waarde toe, waar de rentedaling zorgde voor een toename van de verplichtingen. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg in juli naar 116%. “Zo komen indexaties in beeld. Met deze hogere dekkingsgraden lijkt de urgentie voor een ander pensioenstelsel ineens veel minder groot”, zegt Frank Driessen (foto), CEO Aon Wealth.

Inflatie niet bij te benen

Over de maand juli was, ondanks de verwachtingen, de inflatie torenhoog met 11,6%. De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) biedt fondsen ruimte om vanaf 1 juli te indexeren op basis van de versoepelde regels. Dit betreft zowel indexaties per 1 januari 2022 als 1 januari 2023. Veel fondsen hebben besloten op basis van deze regels een extra indexatie toe te kennen per 1 januari 2022. Uit een inventarisatie van de Pensioenfederatie halverwege juli bleek dat het al om 30 fondsen gaat. Voor veel fondsen is het ook nog onderwerp van gesprek. Met een inflatie van 11,6% over juli komt de totale inflatie over 2022 waarschijnlijk boven de 9% te liggen. “Wij verwachten dat fondsen, op een enkeling na, niet de volledige 9% kunnen en zullen toekennen”, zegt Driessen. “Toekennen van 9% inflatie kost ook grofweg 9% dekkingsgraad. Fondsen willen graag een buffer achter de hand houden voor de overgang naar het nieuwe stelsel en zullen niet alle aanwezige buffers willen gebruiken voor indexatie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.