Dekkingsgraden pensioenfondsen stabiliseren

0

Na een positief effect van de gestegen rente in april stabiliseerden de dekkingsgraden van de pensioenfondsen in mei op 117%.

De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, bleef in mei gelijk op 120%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

Wtp is een feit

Frank Driessen (foto), CEO Wealth Solutions Aon Nederland: “30 mei is een historische dag, want op die dag heeft de Eerste Kamer voor de Wet toekomst pensioen gestemd. Na 15 jaar praten en een uitvoerig wetgevingstraject is het dan zover: 1 juli gaat de wet in. Dit betekent een omslag van DB (middelloon) naar DC (beschikbare premie), een ingrijpende wijziging. Last minute zijn er nog wijzigingen voorgesteld. Een belangrijke is dat de transitieperiode is opgerekt naar 1 januari 2028. Dit betekent dat er best verschillen kunnen ontstaan in hoe de overgang uitpakt voor verschillende deelnemers. Zit iemand bij een fonds dat al op 1 januari 2025 overgaat of bij een fonds dat pas op 1 januari 2028 overgaat? Dan kan de wereld er heel anders uitzien en dus ook het kapitaal dat een werknemer meekrijgt bij invaren. Juist de afgelopen drie jaar hebben we met een pandemie en een oorlog gezien hoe snel de omstandigheden kunnen veranderen. Van een historisch lage rente naar bijna 3% hoger, tijden van enorme inflatie; in drie jaar kan er veel gebeuren. Dit is een aandachtspunt waar in de communicatie richting deelnemers goed aandacht aan besteed moet worden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.