‘Dekkingsgraden pensioenfondsen schieten de lucht in’

0

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in augustus gestegen naar 128%. Een forse stijging van de rente over augustus vertaalt zich, ondanks slechte aandelenresultaten, in een stijgende dekkingsgraad. De aandelen- en vastrentende waardenportefeuille nam af in waarde, maar de rentestijging zorgde voor een nog grotere afname van de verplichtingen

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg in augustus naar 117%. Frank Driessen (foto), CEO Aon Wealth Solutions: “Zo komen indexaties in beeld. Met deze hogere dekkingsgraden lijkt de urgentie voor een ander pensioenstelsel ineens veel minder groot.”

Niet meer haalbaar

Driessen: “Nu de commissie parameters pas eind van dit jaar met hun advies komt en ook DNB voldoende tijd nodig zal hebben voor beoordeling van de transitie, lijkt een overgang voor een pensioenfonds naar het nieuwe stelsel per 1 januari 2024 niet meer haalbaar. Fondsen die 1 januari 2024 als beoogde transitiedatum hadden, stappen daar, op een enkeling nagelaten, nu vanaf en kijken naar een latere datum. De grote bedrijfstakpensioenfondsen verwachten sowieso meer tijd nodig te hebben. Het advies van de commissie parameters is nodig voor de netto profijtberekeningen die weer nodig zijn voor de overgang naar het nieuwe stelsel (het invaren).”

Geen verder uitstel

“Dit moet echter de behandeling van de wet niet in de weg staan”, zegt Driessen. “Wij sluiten ons aan bij de Pensioenfederatie en menen dat de wet behandeld kan worden, zonder de exacte parameters te kennen. Bij verder uitstel is niemand gebaat. Wij zien wel uit eigen doorrekeningen dat de set die gehanteerd wordt voor netto profijtberekeningen impact heeft op de uitkomsten. Echter, ook de rente en dekkingsgraad zijn bepalende factoren. Wij geven fondsen mee ook gevoeligheden voor deze parameters door te rekenen, om zo zicht te krijgen op de mogelijke uitkomsten en hierop de besluitvorming in te richten.”

Koopkracht gepensioneerden is grote zorg

Driessen: “Inmiddels is de inflatie verder opgelopen tot 13,6%. Het kabinet trekt miljarden uit om de dalende koopkracht te verzachten. Gisteren is een heel pakket aan maatregelen gepresenteerd. Zo zal de AOW met 10% stijgen per 1 januari 2023. De druk om de aanvullende, met name kleine pensioenen ook te verhogen, zal groot worden. Met de torenhoge inflatie is de koopkracht van gepensioneerden een grote zorg. Met de huidige hoge dekkingsgraden is het moeilijk uit te leggen als daar dan niet een indexatie uit toegekend wordt, terwijl vooral bij de lagere inkomens het water aan de lippen staat. Wij verwachten echter niet dat fondsen de volledige inflatie kunnen compenseren. Toekennen van 13,6% inflatie kost ook grofweg 13,6% dekkingsgraad en zo veel dekkingsgraadruimte is er simpelweg niet. Fondsen willen daarnaast graag een buffer achter de hand houden voor de overgang naar het nieuwe stelsel.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.