Dekkingsgraden pensioenfondsen omhoog

0

Na de stabilisatie in mei lijken de dekkingsgraden van de Nederlandse pensioenfondsen in juni wederom de weg omhoog gevonden te hebben. Uit de Pensioenthermometer van Aon blijkt dat de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen vorige maand licht is gestegen van 109% naar 110%.

Met mooie resultaten over juni maken de fondsen een goed eerste half jaar door. De fondsen stonden op 1 januari nog gemiddeld op een dekkingsgraad van 100%. De sprong naar 110% betekent volgens Aon dat er een sterk herstel heeft plaatsgevonden en dat fondsen die eerst dachten met kortingen te maken te hebben, nu mogelijk eerder aan indexeren kunnen denken. “Ook fondsen die met hun toekomst bezig zijn, krijgen andere opties in beeld. Overigens toont de afgelopen periode ook aan dat ontwikkelingen snel kunnen gaan en deze situatie ook zo weer kan omslaan”, waarschuwt Frank Driessen, chief executive officer van Aon’s Retirement Solutions.

Keuzes maken

Het herstel heeft volgens hem ook een keerzijde. “Bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel zal dit fondsen ook voor een lastige opgave stellen. Er moet sprake zijn van evenwichtigheid en wat is dan evenwichtig? Stop je overschotten in een compensatiedepot ten gunste van de actieven, of gaat het in een solidariteitsreserve waar de uitkeringsgerechtigden misschien meer profijt van hebben? De voorbereiding op het nieuwe contract brengt lastige keuzes met zich mee en in een dergelijk omvangrijk besluitvormingstraject is zorgvuldigheid van belang.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.