Dekkingsgraden pensioenfondsen lopen weer op

0

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in oktober opgelopen naar 127%. De rente voor de kortere looptijden is enigszins gedaald, maar de verplichtingen bleven nagenoeg gelijk. Oktober bleek een goede beleggingsmaand. Aandelen ontwikkelde landen en de vastrentende waarden behaalden een plus en dit zorgde voor een stijging van de dekkingsgraad.

Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg in oktober naar 120%. Dit biedt ruimte voor indexatie. Met deze hogere dekkingsgraden lijkt de urgentie voor een ander pensioenstelsel ineens veel minder groot.

Indexaties

De 30-jaars rente ligt inmiddels boven de 2%, 2,23% per eind oktober om precies te zijn. De vraag dient zich aan of met deze rente het nieuwe stelsel nog wel nodig is. Frank Driessen (foto), CEO Aon Wealth Solutions Nederland: “Pensioenfondsen hebben inmiddels een dekkingsgraad waarbij indexaties mogelijk zijn. Aan de andere kant is de inflatie dusdanig hoog dat deze niet bij te benen is. Dus toch maar snel naar het nieuwe stelsel dan? In het nieuwe stelsel zijn er misschien wel wat meer mogelijkheden om het inflatierisico af te dekken, maar de waardedaling van de zakelijke waarden zou een negatief effect hebben op de opgebouwde vermogens, wat niet gecompenseerd wordt door de hogere rente. In het huidige stelsel daarentegen hoeven op dit moment geen buffers meer opgebouwd te worden om tot indexatie over te gaan.”

Niet gemakkelijker

“Ondanks dat het mooi is dat pensioenfondsen buffers hebben, die de deelnemers mee kunnen krijgen bij een overgang, wordt het er niet per se makkelijker op”, zegt Driessen, “al is dat vaak wel de eerste gedachte. Door de hogere rente nemen de compensatielasten voor afschaffing doorsneepremie toe. Ook benodigde invaardekkingsgraden komen hoger te liggen. Al is het natuurlijker wel makkelijker om overschotten uit te delen, dan tekorten. Dit jaar heeft laten zien dat de dekkingsgraden snel kunnen wijzigen. Het is dus wat vroeg om ervan uit te gaan dat op het moment van overgang de dekkingsgraden nog steeds zo hoog zijn.”

Behandeling Wet Toekomst Pensioen

De behandeling van de Wet Toekomst Pensioen is inmiddels in volle gang. 2 november zal de plenaire behandeling in de Tweede Kamer plaatsvinden. Er zijn al veel vragen gesteld en de minister heeft op 17 oktober een brief gepubliceerd, waarin zij onder andere ingaat op nadere randvoorwaarden bij het invaren. Uiteindelijk kunnen de Tweede Kamerleden straks stemmen over de nieuwe pensioenwet. “Juist het invaren is een heikel punt voor veel Kamerleden”, zegt Driessen. “De pensioenpot van 1.500 miljard moet straks verdeeld worden over de deelnemers en hoe pakt dat precies uit voor de deelnemers? Wij begrijpen dat Kamerleden zich daar zorgen over maken en veel vragen over stellen. We staan aan de vooravond van de grootste pensioenhervorming ooit in Nederland en het is niet meer dan logisch dat het wetgevingsproces voldoende tijd en aandacht krijgt. Daarnaast is de uitgangspositie nu misschien rooskleurig, maar het is de vraag hoe de pensioenfondsen ervoor staan op het moment van de overgang. Tot slot, de vraag hoe de aanwezige buffers evenwichtig verdeeld moeten gaan worden over de deelnemers is complex en dit zal de nodige discussies met zich meebrengen bij sociale partners en fondsen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.