Dekkingsgraden pensioenfondsen licht gedaald

0

Slechte aandelenrendementen zorgen voor beperkte daling naar 121% van de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, daalde in augustus eveneens en wel naar 119%. Ook augustus stond in het teken van inflatie, het beleid van de centrale banken en de afzwakkende economische activiteit, terwijl de arbeidsmarkt nog steeds sterk is. Hoewel de inflatie in Amerika en Europa langzaam verder afzwakten, hangt voorlopig nog een extra rentestap in september in de lucht.

Druk op de ketel

Frank Driessen (foto), CEO Wealth Solutions bij Aon Nederland: “Intussen tekent het landschap voor wat betreft de Wtp zich enigszins af. Fondsen maken duidelijk wanneer ze overgaan en onder welke voorwaarden. De druk op de sector is onverminderd groot. Er moeten berekeningen worden gemaakt, onderhandelingen gevoerd en instemmingen en goedkeuringen worden gehaald. Uiterlijk 1 januari 2025 moeten sociale partners hun transitieplan gereed hebben, fondsen dienen uiterlijk 1 juli 2025 hun implementatieplan klaar te hebben. Doordat 1 januari 2025 intact is gebleven, zien we dat het piept en het kraakt. Het is daarom van belang een goede balans te bewaren en een plan B uit te werken voor het geval het tegenzit. Het in kaart brengen van de risico’s omtrent de overgang kan ook behulpzaam zijn.”

Communicatie

Inmiddels is de publiekscampagne voor de overgang naar het nieuwe stelsel gestart. Uit een onderzoek van tv-programma EenVandaag uit juni blijkt dat circa 70% van de Nederlanders niet weet wat de gevolgen zijn van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) voor hun pensioen. Zo zijn er zorgen over het verlagen van pensioenen. De publiekscampagne moet misverstanden hierover wegnemen. “Communicatie is en blijft key in deze transitie”, zegt Driessen. “Het is belangrijk de deelnemer goed mee te nemen. Wij pleiten ervoor om communicatie via diverse kanalen in te zetten. Dit blijkt het meest effectief. Deelnemers willen communicatie in een vorm die hen aanspreekt op een tijdstip dat hen past.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.