De dekkingsgraden van de pensioenfondsen zijn in juni gestegen naar 120%, na de stabilisatie van vorige maand. De indicatieve beleidsdekkingsgraad bleef gelijk op 120%. Dat is te lezen in de Pensioenthermometer van Aon.
Vanaf afgelopen zaterdag is de Wtp van kracht. Frank Driessen (foto), CEO Wealth Solutions bij Aon Nederland: “Voor de gewone deelnemer is de kernvraag ‘Wat betekent het voor mij?’, terwijl werkgevers, medezeggenschap en pensioenfondsbesturen druk bezig zijn met de invulling van het nieuwe contract, het al dan niet invaren en eventuele compensatie. Ondanks de uitgestelde uiterste transitiedatum blijven de tussentijdse mijlpalen staan. Dat betekent dat de werkgever en medezeggenschap 1 januari 2025 hun transitieplan gereed moeten hebben. DNB concludeert op basis van de eerste transitieplannen dat deze vaak onvoldoende gedetailleerd zijn. Risico’s zouden beter uitgewerkt kunnen worden en ook adviseert DNB om een plan B uit te werken. Het is verstandig om voldoende tijd te nemen voor het transitieplan, om een risicomatrix en plan B uit te werken en overwegingen goed vast te leggen. Het transitieplan is een enorm belangrijk document voor de transitie en juist dit document zouden partijen aan moeten grijpen om met elkaar goed in te vullen. Eigenlijk is dit document het visitekaartje voor de transitie.”
Evenwichtigheid
Een kernwoord van de hele transitie is evenwichtigheid, zegt Driessen. “Voor de overgang naar het nieuwe stelsel moeten zogenoemde netto profijtberekeningen en URM-berekeningen gemaakt worden. Deze laten veelal tegengestelde uitkomsten zien. De sociale partners moeten in het transitieplan laten zien dat de transitie evenwichtig is, het pensioenfondsbestuur moet beoordelen of het evenwichtig is en ook het VO moet hiernaar kijken. Maar wat is evenwichtig? en Hoe weeg je de verschillende vaak tegengestelde resultaten?”
Objectieve besluitvorming
“Dit weekend is het ministerie van SZW met een handreiking gekomen”, zegt Driessen. “Uiteindelijk is de vraag hoe de pot verdeeld wordt cruciaal bij de overgang naar het nieuwe stelsel. Daarbij speelt ook de afschaffing van de doorsneepremie een rol. Wij adviseren om met elkaar een evenwichtigheidskader op te stellen en af te spreken, waarop de transitie beoordeeld wordt. Op die manier is er sprake van objectieve besluitvorming en is vooraf helder naar welke criteria gekeken wordt. Dit is ook in lijn met de handreiking evenwichtigheid waarin wordt beschreven eerst naar de doelen te kijken, dan naar de instrumenten om vervolgens een en ander naar groepen belanghebbenden te beoordelen. Dus ga nu met elkaar het gesprek aan.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.