Dekkingsgraden pensioenfondsen houden stand in november

0

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in november gestabiliseerd op 111%. De aandelen stonden onder druk, maar hielden nog stand. De beleggingsresultaten waren gematigd, maar wel positief. De rente daalde licht. De stijging van de dekkingsgraad in de eerdere maanden van het jaar wordt hiermee vastgehouden.

Dit constateert Aon, dat door middel van haar Pensioenthermometer dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is gestegen van 106 naar 107%. Aangezien deze dekkingsgraad van 107% een gemiddelde betreft, zijn er ook fondsen met een lagere beleidsdekkingsgraad.

Indexatie laat nog op zich wachten

Met de gestegen dekkingsgraden is de indexatiediscussie in volle gang. Frank Driessen (foto), chief executive officer van Aon Retirement Solutions. “Inmiddels is er een motie ingediend die beoogd om eerder indexeren mogelijk te maken. Het idee is dat fondsen met een beleidsdekkingsgraad vanaf 105% volgend jaar met terugwerkende kracht kunnen indexeren. Staatssecretaris Wiersma heeft aangegeven deze motie te willen uitvoeren, maar legt het oordeel bij de Kamer. Het is de vraag hoeveel fondsen volgend jaar gebruik zullen maken van de mogelijkheid om eerder te indexeren. Het aanwezige geld binnen de fondsen moet straks evenwichtig verdeeld worden. Pensioenfondsen zijn voorzichtig geworden met beloftes. Ze kijken naar het hele plaatje, ook naar zaken zoals compensatie voor de afschaffing van de doorsneesystematiek en de premie. Geld uitgegeven aan indexatie kan dan niet meer voor andere doeleinden gebruikt worden. Toch kunnen wij ons voorstellen dat sommige fondsen wel een stapje zetten volgend jaar om het draagvlak te behouden.”

Wetsvoorstel naar Raad van State

Afgelopen week is het wetsvoorstel Toekomst Pensioenen naar de Raad van State gestuurd voor advies. Het is de bedoeling dat het wetsvoorstel komend voorjaar naar de Tweede Kamer gaat. Het wetsvoorstel is inmiddels al beoordeeld door de toezichthouders DNB en AFM. In een brief heeft staatssecretaris Wiersma tevens bekend gemaakt dat de vrijstellingsregeling voor wat betreft kortingen ook in 2022 van toepassing wordt. Dit houdt in dat fondsen alleen hoeven te korten bij een dekking van 90% of lager. “Wij hopen dat de vaart in de behandeling van het wetsvoorstel gehouden wordt en dat de wetgeving daadwerkelijk van kracht wordt per 1 januari 2023”, aldus Driessen. “Het is nodig dat we overgaan naar een toekomstbestendig stelsel en het is van belang dat er nu ook stappen gezet worden. Om deelnemers uitzicht te kunnen bieden op indexatie en om het draagvlak te behouden, is het van belang verder uitstel van de wet Toekomst Pensioenen te voorkomen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.