Dekkingsgraden op magische grens van 100 procent

0

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in november gestegen van 95 naar 100%. Positief vaccinnieuws leidde tot forse stijgingen op de aandelenmarkten. Ook de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen leidde tot optimisme op de aandelenbeurzen. Daarnaast steeg de rente en dat leidde tot een afname van de verplichtingen.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is stabiel gebleven op 95%. Deze dekkingsgraad ligt boven het aangepaste tijdelijke wettelijk vereiste minimum van 90%. De hogere dekkingsgraden van voor de coronacrisis zullen echter in dit gemiddelde nog vervangen worden door de huidige lagere dekkingsgraden. Aangezien de indicatieve gemiddelde dekkingsgraad eind december 2019 van 103% wegvalt en vervangen wordt door de dekkingsgraad eind december 2020, blijft het nog spannend of alle fondsen uit de gevarenzone zijn.

Rente gestegen

De rente steeg in november. De gehele rentecurve steeg boven het niveau van eind vorige maand door het sterke herstel van de financiële markten. Per saldo steeg in een maand tijd de risicovrije rente over de eerste 30 jaar met gemiddeld 5 basispunten. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, bleef stabiel op 1,8%. Door de rentestijging nam de waarde van de verplichtingen af met ongeveer 1%.

Aandelenmarkten stijgen

De aandelenmarkten reageerden positief op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Frank Driessen (foto), Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment: “Enkele dagen na de verkiezingen maakte Pfizer bekend dat zij een effectief vaccin hadden ontwikkeld, even later gevolgd door Moderna en AstraZeneca. Door al dit goede nieuws kregen de beleggers hoop op het snel kunnen indammen van de coronapandemie en dit gaf de financiële markten vleugels. Dat had niet alleen effect op de aandelenmarkten, ook de olieprijs kon profiteren van uitzicht op herstel van het economisch verkeer. De markten werden ook nog gesteund door de goede resultaten van de Chinese economie.”

Kortingsdreiging afgewend?

Driessen: “Bij een geschatte gemiddelde dekkingsgraad van 100% lijken de meeste fondsen echt uit de gevarenzone. Het is de vraag wat de laatste maand van het jaar brengt. Deze maand laat zien dat de dekkingsgraad flinke schommelingen kan vertonen, in beide richtingen. Kortingsdreigingen zullen dit jaar waarschijnlijk meevallen, maar het is de vraag wat er de komende jaren gaat gebeuren.”

Pensioenakkoord

“Uit het transitiekader moet blijken wat de vereiste dekkingsgraad wordt in de jaren tot 2026”, zegt Driessen. “Minister Koolmees zal de uitwerking van het transitiekader indienen met het wetsvoorstel Pensioenakkoord. De fondsen krijgen de komende jaren nog te maken met de dalende UFR, die een behoorlijke impact op de dekkingsgraad zal hebben. DNB heeft becijferd dat uitgaande van de stand per eind augustus een korting van 10% in 2022 dreigt. Gezien de volatiliteitop de financiële markten blijft het ook dit jaar spannend hoe de laatste maand gaan uitpakken voor de dekkingsgraad. We hebben vorig jaar gezien dat de laatste maand van het jaar nog voor verrassingen kan zorgen.”

Uitvoering blijft uitdaging

Daarnaast geven pensioenfondsen aan dat zij een lange weg te gaan hebben voordat zij over kunnen naar het nieuwe stelsel. Driessen: “De Pensioenfederatie deed onlangs een beroep op de politiek om niet te snel te veel te vragen, zodat fondsen hun IT-capaciteit kunnen spreiden. Fondsen hebben te maken met dubbele lasten: enerzijds moeten de huidige systemen nog intact blijven en nog een aantal jaren functioneren. Anderzijds moeten ze nieuwe systemen bouwen voor de uitvoering van het nieuwe stelsel.”

Zorgvuldig

“Aan de ene kant zien wij dat fondsen eerder over willen naar het nieuwe stelsel, om van de dekkingsgraadproblematiek af te zijn”, zegt Driessen. “Het is echter wel zaak dat de overgang zorgvuldig plaatsvindt zodat het vertrouwen in de sector herstelt. Het is daarbij van belang dat de systemen goed opgezet en getest zijn. Juist dat laatste aspect kan nog wel voor vertraging aan de fondsenkant zorgen. Het is ook van belang hoe de exacte invulling van bepaalde aspecten van het pensioenakkoord eruit gaat zien. Wij zien dan ook uit naar het consultatiedocument, waaruit de verdere invulling en detaillering van het pensioenakkoord moet blijken.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.