Dekkingsgraden licht gestegen in Q2

0

De nominale dekkingsgraden van pensioenfondsen hebben zich in het tweede kwartaal van 2016 gestabiliseerd. Gemiddeld stegen de dekkingsgraden met 0,4%.

Dat blijkt uit de monitor dekkingsgraden 2016-II van The Pension Rating Agency (TPRA). In april was een lichte verbetering te zien ten opzichte van het dramatische eerste kwartaal, waarna de dekkingsgraden op een stabiel niveau bleven.

Dat niveau is nog wel te laag. Eind juni bedroeg de gemiddelde dekkingsgraad 102,4, terwijl die minimaal tussen 104 en 105 zou moeten zitten. TPRA verwacht geen grote verdere dalingen, maar evenmin sterk herstel. De volatiliteit van de dekkingsgraden is verminderd.

Grote 5 blijven achter

De vijf grootste pensioenfondsen (ABP, Zorg & Welzijn, Metalektro, Metaal & Techniek en Bouwnijverheid) bleven iets achter bij de andere fondsen. De dekkingsraden van de Grote 5 stegen in het tweede kwartaal gemiddeld met 0,2%. Bij ondernemingspensioenfondsen was de stijging het grootst met 0,9%.

De beleidsdekkingsgraden zijn wel verder gedaald, met 2,7%. Dat komt doordat de nominale dekkingsgraden in Q2 lager zijn dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal. Er zijn volgens TPRA meer fondsen bijgekomen die op basis van hun beleidsdekkingsgraad te maken krijgen met een dekkingstekort. Dat leidt bij verschillende fondsen waarschijnlijk tot kortingen op de pensioenaanspraken.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.