Dekkingsgraad pensioenfondsen op peil gebleven

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was per 17 december gelijk aan 103%. Dit was ook de gemiddelde dekkingsgraad op 2 januari van dit jaar. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van consultant Aon Hewitt.

De gemiddelde dekkingsgraad is in het jaar 2012 zeer volatiel gebleken. Het hoogste punt werd bereikt in januari. De gemiddelde dekkingsgraad op basis van de driemaands gemiddelde rente, de toen geldende rekenmethode, lag op 105%. Het laagste punt werd bereikt in juni met een gemiddelde dekkingsgraad van 90%, ook berekend volgens het driemaands gemiddelde. Dat is een verschil van 15 procentpunten in zes maanden tijd. Sinds eind september wordt de gemiddelde dekkingsgraad berekend volgens de UFR methode, waardoor deze minder gevoelig is voor renteschommelingen. De laatste twee maanden van het jaar komt de dekkingsgraad in de buurt van het niveau van het begin van het jaar: 103%.

De dekkingsgraad in het begin van het jaar werd echter op een andere manier berekend dan nu het geval is. “Waar in het begin van het jaar de waarde van de pensioenverplichtingen werden berekend op basis van driemaands gemiddelde dagkoersen, wordt vanaf eind september gerekend met de Ultimate Forward Rate (UFR),” zegt Raymond de Kuiper, Director Risk & Financial Management Consulting bij Aon Hewitt. “Op basis van driemaands middeling was de gemiddelde dekkingsgraad in januari 103%. Op basis van de UFR-techniek was deze toen 108%. Kijken we naar de dekkingsgraden van nu, dan zien we een dekkingsgraad van 99% op basis van driemaands middeling en 103% op basis van UFR. De UFR heeft dus de rentedaling die dit jaar heeft plaatsgevonden gecompenseerd. Overigens hebben de geruchten rond invoering van de UFR in de zomer deze rentedaling mogelijk beïnvloed.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.