Dekkingsgraad pensioenfondsen omhoog

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in september met 1% gestegen van 109% naar 110%. Dit komt voornamelijk door de gestegen rente. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef stabiel op 109%.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. Het Actuarieel Genootschap publiceerde deze maand de nieuwe prognosetafel. Deze betekende volgens Aon een meevaller voor de pensioenfondsen. “De nieuwe prognosetafel leidt tot een gemiddelde daling van de voorzieningen die pensioenfondsen moeten treffen van 1,0%. Daardoor verbetert ook hun dekkingsgraad, al is die invloed beperkt. Fondsen met een jong deelnemersbestand en relatief veel vrouwelijke deelnemers profiteren het meest: zij kunnen rekenen op een stijging van de dekkingsgraad van maar liefst 1,6%. Als pensioenfondsen overgaan naar de nieuwe sterftetafel kunnen zij dus een verbetering van de dekkingsgraad tegemoet zien.”

Toekomstige verplichtingen

De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, is 2,4%. Door de rentestijging nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 1% af.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.