Dekkingsgraad pensioenfondsen iets hoger in april

0

In de maand april is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen licht verbeterd van 106% naar 107%. De rente is na de dip van eind maart weer iets opgelopen en de aandelenbeurzen lieten een opgaande lijn zien in april.

De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, is in april stabiel gebleven op 108%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risk, retirement en health, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Daling beleidsdekkingsgraad verwacht

De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, bleef in april gelijk op 108%. Dit is hoger dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%, maar een aantal fondsen zit daar nog onder. De verwachting is dat de beleidsdekkingsgraad de komende maanden verder zal teruglopen, omdat de hogere dekkingsgraden van de eerste helft van 2018 dan niet meer worden meegewogen in dit gemiddelde. Het gevaar van mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 is dus nog niet geweken.

Verplichtingen nemen af, vermogen stijgt

De rente steeg in april met gemiddeld drie basispunten. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, dempte het effect van de stijgende rente enigszins en bleef stabiel op 2,3%. Door de rentestijging nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 0,4% af.

Het vermogen van pensioenfondsen is in april verder gestegen door de positieve stemming op de financiële markten. De aandelenmarkten behaalden wederom mooie rendementen: 3,7% rendement voor de ontwikkelde markten en 2,3% voor de opkomende markten. Vastgoed deed het afgelopen maand minder goed met een rendement van -1,2%. Door de gestegen rente liepen met name de langlopende staatsobligaties in waarde terug. De vastrentende waardenportefeuille nam op totaalniveau 0,4% in waarde af. Per saldo nam de portefeuille met 0,8% in waarde toe.

Pensioenhervorming vereist

Uit de pas gepubliceerde cijfers van DNB blijkt dat meer dan de helft van alle pensioenaanspraken uitstaat bij een pensioenfonds met een beleidsdekkingsgraad die onder het wettelijk vereiste ligt. Het gaat in totaal om 1,9 miljoen aanspraken van gepensioneerden op een fonds dat in de gevarenzone zit. De afgelopen maand is er veel gesproken over een pensioenakkoord. De dreigende kortingen zijn hierbij onderwerp van gesprek. Zo hebben bestuurders van PME en PMT zich uitgesproken om niet te korten als de dekkingsgraad 100% of meer is. Premier Rutte heeft aangegeven kortingen graag te willen voorkomen, maar niet tegen elke prijs. Daarnaast gaat de discussie over de rekenrente en met name de UFR onverminderd voort. Jeroen Dijsselbloem geeft nu leiding aan de commissie Parameters die adviseert over de te hanteren rendementen en de UFR. Het is de vraag of dat voldoende gaat helpen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar