Dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in oktober gestegen van 97 naar 99%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.

De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen of indexatie, is volgens Aon Hewitt gelijk gebleven op 98%. Dat is te laag: als de beleidsdekkingsgraad lager is dan ca. 104,3% is sprake van een dekkingstekort.

Vermogen gedaald

De rente is in oktober gemiddeld zo’n 20 basispunten gestegen. Daardoor daalde de waarde van de verplichtingen met 4%. De obligatieportefeuille daalde door de rentestijging 5% in waarde. Het vermogen van pensioenfondsen daalde in oktober per saldo met ruim 2%.

De Pensioen3daagse die deze week wordt gehouden is een goed initiatief, vindt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. Er is volgens hem nog veel onduidelijk over pensioen. “Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat hun AOW en pensioen niet op dezelfde datum ingaan”, zegt hij. “Om dat alsnog te regelen, moeten zij zelf actie ondernemen richting hun pensioenuitvoerder – vaak al een half jaar voor de gewenste pensioendatum.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.