Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft laag

0

De grote pensioenfondsen hebben hun kwartaalcijfers vandaag bekendgemaakt. De twee grootste, ABP (88,2%) en PFZW (88,5), blijven onder de 90% dekkingsgraad die vereist is om geen verlaging van de pensioenuitkering te hoeven doorvoeren. PME (93,7%) en PMT (92,2%) zitten wel aan de goede kant.

“Na een herstel in de zomer, zorgde september voor een dip in de dekkingsgraden. Dat kwam voornamelijk door een lagere rente in september en dalende aandelenkoersen in die maand. De stand van 31 december 2020 zal bepalend zijn voor eventuele pensioenverlagingen in 2021”, schrijft de Pensioenfederatie.

Tijdelijke regeling

De tijdelijke regeling waarbij pensioenfondsen niet hoeven te verlagen bij een dekkingsgraad boven de 90%, is verlengd voor 2021. Dat betekende vorig jaar dat bijna geen enkel pensioenfonds een verlaging hoefde door te voeren. Met de huidige dekkingsgraden blijft de kans op verlagen voor komend jaar dus nog steeds aanwezig. Hoe in de periode naar het nieuwe pensioenstelsel wordt omgegaan met de regels rond dekkingsgraden, zal naar verwachting komend kwartaal bekend worden, als de conceptwetgeving over het nieuwe pensioenstelsel ter consultatie wordt voorgelegd.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.