Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft laag

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen stijgt in november naar 102%. Dit wordt veroorzaakt door een lichte stijging van de rente en goede resultaten van de aandelen, mede als gevolg van meevallende groeicijfers. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, zakte desalniettemin terug naar 103%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

De grote fondsen zitten met hun dekkingsgraden nog ruim onder de 100%. Het is de vraag of zij er over een jaar substantieel beter voor staan. “Het blijft opmerkelijk dat er op de valreep aanpassingen worden gedaan, terwijl het mechanisme van wanneer en hoeveel kortingen gegeven worden al jaren bekend is”, zegt Frank Driessen (foto), Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “Ook is het de vraag hoe er volgend jaar geacteerd wordt als de fondsen er nog slecht voor staan.”

Fragiel

Bij een dekkingsgraad van minder dan 100% heeft een pensioenfonds onvoldoende geld in kas om alle toekomstige uitkeringen te kunnen doen. De positie van de Nederlandse pensioenfondsen blijft dus fragiel. Mogelijke kortingen aan het einde van 2020 zijn, ondanks de recente versoepeling van minister Koolmees, dan ook nog niet van de baan.

Op adem komen

Driessen: “Na toenemende druk kwam op 19 november het nieuws van minister Koolmees dat fondsen extra tijd gegund is om de financiële situatie op orde te krijgen. De termijn voor de kortetermijnherstelplannen wordt verlengd naar zes jaar en voor de zogenoemde herstelplankortingen gaat een termijn van twaalf jaar gelden. De voorwaarde is dat de fondsen een dekkingsgraad hebben van minimaal 90%. Dat betekent dat per 1 januari 2020 de meeste fondsen niet hoeven te korten. Het is zeer de vraag of het uitstel van minister Koolmees gaat helpen. De rente blijft waarschijnlijk laag en aandelenbeleggingen zijn onzeker. Als een pensioenfonds nu een dekkingsgraad van 90% heeft, dan wordt het een hele uitdaging om naar 100% te komen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.