Dekking tegen faillissementsterugvordering

0

Kredietverzekeraar Euler Hermes introduceert een nieuw product op de Nederlandse markt. Deze primaire kredietverzekering biedt een onderneming bescherming wanneer een leverancier niet meer kan betalen. Bij betalingsverzuim wordt het verzekerde verlies uitgekeerd.

De klant kiest zelf voor welk bedrag de onderneming extra zekerheid wil. Het aanvullende verzekeringsbedrag biedt dekking voor bedragen die vanuit een faillissementsterugvordering moeten worden betaald aan een curator. Dit wanneer de kredietlimieten van de basisverzekering worden overschreden.

De premie voor deze verzekering bedraagt een percentage van het verzekerde bedrag. Ook juridische ondersteuning kan als extra optie worden meeverzekerd.

Gezonde onderneming loopt gevaar

Een curator kan bij een faillissement de betalingen, vanuit de failliete onderneming aan een klant, terugvorderen. De uiteindelijke dekking is afhankelijk van de hoogte van de openstaande vorderingen. Betaalde facturen worden hierbij buiten beschouwing gelaten.

Het zijn juist deze bedragen die volgens Euler Hermes bij faillissement van een klant onder de terugvordering kunnen vallen. “Dit terugvorderingsrisico kan voor een onderneming hoge verliezen tot gevolg hebben. Over het algemeen worden daarvoor op de balans geen reserveringen opgenomen. De winsten die gedurende vele jaren werden gerealiseerd en dus de noodzakelijke liquiditeit, kunnen verloren gaan en in het ergste geval zelfs het voortbestaan van een onderneming bedreigen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.