Dekking AVG-boete niet vanzelfsprekend

0

In Nederland is een dekking voor een AVG-boete niet vanzelfsprekend. Maar ook in Europa blijken deze boetes lastig te verzekeren. Vooralsnog is dit risico alleen met zekerheid verzekerbaar in Finland en Noorwegen. Talloze Europese organisaties lopen hierdoor het risico op forse financiële verliezen.

Dat blijkt uit onderzoek van Aon en advocatenkantoor DLA Piper naar de verzekerbaarheid van AVG-boetes in Europa en van gevolgschade voor zaken als gerechtelijke procedures, onderzoeken en claims. Ter vergelijk werd ook de verzekerbaarheid van andere overheidsboetes onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in de handleiding ‘The price of data security’.

Vanaf morgen lopen organisaties een aanzienlijk groter risico bij het beheren en opslaan van hun persoonsgegevens. Boetes voor schending van de bepalingen die in de AVG zijn opgenomen kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf of bedrijvengroep. Daar komt volgens Aon nog bij dat eventuele negatieve publiciteit veel schade aan de reputatie en daarmee de marktpositie van een bedrijf kan aanbrengen.

Van civiel naar strafrecht

De reden dat deze AVG-boetes niet te verzekeren zijn, ligt volgens Aon in het simpele feit dat bij de vertaling van de AVG naar lokale wetgeving er in veel Europese landen voor wordt gekozen om de boetes strafrechtelijk te bepalen. Vóór deze vertaalslag zijn de administratieve boetes onder de AVG civielrechtelijk van aard.

Strafrechtelijke boetes zijn vrijwel nooit verzekerbaar. Aon: “In twintig van de dertig onderzochte landen – waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje – worden AVG-boetes daarom in het algemeen als onverzekerbaar beschouwd. In acht landen, waaronder Nederland, hangt de verzekerbaarheid van AVG-boetes af van de specifieke details per geval, bijvoorbeeld of het gedrag van de verzekerde laakbaar is en of de boete eventueel alsnog strafrechtelijk wordt geclassificeerd.”

Gevolgkosten wel verzekerbaar

Maar ook al is de dekking van AVG-boetes beperkt, verzekeringen blijven een belangrijk onderdeel van de risicobeheersingsstrategie van organisaties ten aanzien van de AVG, zegt Maarten van Wieren, managing director van Aon Cyber Solutions Group. “Bijkomende kosten bij overtreding van de AVG zijn onder meer kosten voor gerechtelijke procedures, juridisch onderzoek, herstelmaatregelen en het informeren en compenseren van getroffen betrokkenen. Deze gevolgschade kan hoog oplopen en is vrijwel altijd verzekerbaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.