Deel huiseigenaren krijgt spijt van aankoop

0

In het geval dat de relatie onverhoopt op de klippen loopt, verwacht 35% van de huizenbezitters zijn of haar partner niet uit te kunnen kopen. Dit lijkt vaker een probleem voor vrouwen (44%) dan mannen (27%), blijkt uit onderzoek van Kadasterdata.nl onder 1.028 huizenbezitters.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Panelinzicht, blijkt verder dat een kwart van de respondenten op dit moment niet gelukkig is met hun koopwoning. Een op de tien huizenkopers komt achteraf tot de conclusie dat ze te veel voor hun huis hebben betaald. Vooral de Drentenaren die meededen aan het onderzoek voelen zich bekocht. 21% procent van hen stelt dat ze achteraf te veel voor hun huis hebben betaald. Ook in Noord-Holland (19%) zijn ze niet te spreken over hun aankoopbeleid. Met slechts 5% zijn de Groningers het positiefst.

Te weinig hypotheek om partner uit te kopen

Woonwensen

Maar ook de specifieke eigenschappen van een woning zorgen meer dan eens voor ontevredenheid na de aankoop. Zo stelt één op de tien respondenten dat zijn of haar huis beter aansluit bij de woonwensen van hun partner. Van de ondervraagden heeft 7% hierdoor zelfs spijt van hun woningkeuze. Opvallend genoeg spannen Zuid-Hollanders zowel op het gebied van woonwensen (21%) als spijt van woningkeuze (14%) de kroon. Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl denkt dat gezien de krapte op de woningmarkt, mensen sneller geneigd zijn concessies te doen wat betreft hun belangrijkste woonwensen. Abrahamse: “Objectief blijven is enorm uitdagend. Hier kan bijvoorbeeld een aankoopmakelaar de juiste ondersteuning bieden, om zo een miskoop te voorkomen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.