Deel bedrijven ziet schulden oplopen

0

De eerste Corona Monitor banken van het nieuwe jaar maakt pijnlijk duidelijk dat in de sectoren die te maken hebben met beperkende coronamaatregelen het totaalbeeld minder rooskleurig is geworden. Bedrijven teren al geruime tijd in op reserves en stapelen schulden op.

De Corona Monitor van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verschaft inzicht in de vraag naar liquiditeit door ondernemingen en de mate waarin banken daarin voorzien.

Bedrijven

Sinds de laatste Corona Monitor banken half december is het totaalbedrag aan financiering gestegen met 5,5 miljard euro. Inmiddels hebben de banken sinds het uitbreken van de coronacrisis aan bijna 48.000 bedrijven een lening of extra kredietruimte verstrekt, voor in totaal 35,5 miljard euro. Het aantal bedrijven dat een lening heeft gekregen met een overheidsgarantie staat op bijna 6.700. Hiervan maakt ruim 71% gebruik van de BMKB-C regeling en circa 4% van de borgstelling speciaal voor de landbouw (BL-C). Ruim 1% van de bedrijven heeft een lening via de GO-C regeling verkregen en ruim 24% een lening via de nieuwe KKC-regeling.

129.000 bedrijven hebben vorig jaar een betaalpauze gekregen, met een totale waarde van 3,1 miljard euro. Dit betreft de generieke betaalpauze die vorig jaar kort na het begin van de crisis is gegeven.

Hypotheken

Eind januari staat het aantal consumenten met een hypotheek dat een betaalpauze heeft ontvangen op 25.500. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Er zijn inmiddels 12.000 betaalpauzes voor (consumptieve) leningen verstrekt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.