Deel bedrijven niet klaar voor AVG

0

Volgens onderzoek uitgevoerd door Conclusr zetten veel bedrijven en instellingen nog de nodige vraagtekens bij de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die eind deze maand van kracht wordt.

Op de vraag in hoeverre men bekend is met de AVG, geeft 17% van de 350 ondervraagde bedrijven en instellingen aan ‘goed’ met de AVG bekend te zijn en 23% zegt er ‘meer over gehoord of gelezen te hebben’. Maar voor het overgrote deel van de bedrijven en instellingen geldt dit niet, concludeert Conclusr. Zo zegt 33% nog nooit van de AVG gehoord te hebben. En nog eens 27% zegt er wel van gehoord te hebben, maar kan niet aangeven wat het is of waar het over gaat.

Dat betekent dat op basis van dit in februari en maart gehouden telefonisch marktonderzoek in totaal 60% van alle bedrijven en instellingen in Nederland niet bekend is met de AVG. De respondenten zijn verantwoordelijken voor IT en IT inrichting in de organisatie bij bedrijven en instellingen in Nederland vanaf 2 werknemers.

Geen weet van de nieuwe privacywet

Tevens is hen gevraagd in hoeverre de respondent persoonlijk op de hoogte is van het feit dat per 25 mei aanstaande de AVG van toepassing is. Opnieuw zegt 35% hiervan ‘totaal niet op de hoogte te zijn’. Slechts 5% zegt dat de organisatie al volledig aan de nieuwe wetgeving voldoet en 14% is ermee bezig. Het overige deel, 45%, blijkt er volgens dit onderzoek in meer of mindere mate van op de hoogte maar in ieder geval niet bezig met voorbereidingen om te kunnen voldoen aan de wetgeving.

Aan de respondenten die aangeven zelf goed op de hoogte te zijn van de AVG, is tevens gevraagd welke stelling zij het beste bij het management van hun bedrijf vinden passen. De uitkomsten:

  • 3% geeft aan dat het management nauwelijks op de hoogte is van deze nieuwe wetgeving
  • 9% zegt dat de IT verantwoordelijken binnen hun organisatie aan het management een toelichting hebben gegeven op de nieuwe wetgeving, maar dat het management niet of nauwelijks iets met de informatie doet.
  • 47% zegt dat de IT verantwoordelijken binnen hun organisatie aan het management een toelichting hebben gegeven op deze nieuwe wetgeving en het management heeft dit als relevant onderwerp in haar beleid opgenomen.
  • 41% zegt dat het management op eigen initiatief aan de organisatie gevraagd heeft om maatregelen te treffen of voorstellen te doen om aan deze privacy regelgeving te kunnen voldoen.

Wel of niet van toepassing

Hoewel elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt onder de werking van de AVG valt denkt maar liefst 35% van alle organisaties die hebben meegedaan aan dit onderzoek dat de AVG voor hen niet van toepassing is. Met name de bedrijven tot 50 werknemers zijn hiervan overtuigd. 22% denkt dat de AVG ‘gedeeltelijk’ van toepassing is en 43% denk dat naleving van de AVG ‘volledig van toepassing is op de eigen organisatie’.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.