‘Deel adviseurs voldoet niet aan de minimale vergunningseisen’

0

Een deel van de financieel dienstverleners voldoet niet aan de minimale vergunningseisen. Dit gaat ten koste van de beheerste en integere bedrijfsvoering en kan het belang van klanten schaden.

Dit constateert AFM op basis van diverse toezichtonderzoeken en de Marktmonitor adviseurs en bemiddelaars (MMAB). “Financieel dienstverleners (FD’ers) spelen een belangrijke rol bij de financiële beslissingen van veel consumenten. Een FD’er moet er zeker van zijn dat hij controle heeft over zijn bedrijfsvoering. Het niet voldoen aan vergunningseisen of onvoldoende risicomanagement bijvoorbeeld op het gebied van informatiebeveiliging, kunnen het klantbelang schaden. Op alle gebieden die de bedrijfsvoering raken moet het huis op orde zijn”, schrijft de toezichthouder.

Bedrijfsvoering

AFM: “Dit jaar hebben wij onderzoek gedaan naar de bedrijfsvoering. Met name bij vergunninghouders die al eerder een handhavingsmaatregel kregen opgelegd voor het onvoldoende voldoen aan vergunningseisen. Het doel hiervan was om het effect van deze maatregelen te toetsen. De uitkomsten zijn teleurstellend. Er zijn nog steeds FD’ers die niet voldoen aan alle wettelijke eisen zoals onder meer het hebben van een Kifid-aansluiting of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een professionele sector moet voldoen aan de basisvereisten. Wij verwachten dat iedere FD’er die een vergunning heeft en wil behouden voldoet aan de basisvereisten. Daarom is de naleving van ‘integere en beheerste bedrijfsvoering’ ook in 2024 een speerpunt van het toezicht.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.