De woningmarkt en het woningmarktmysterie

0

Hoe kan het toch dat in de ergste na-oorlogse economische crisis de woningprijzen niet dalen? Dat mysterie willen economen graag oplossen. Traditioneel begint een erge crisis met vraaguitval, waardoor bedrijven minder te doen hebben. Vervolgens gaan zij personeel ontslaan. De verslechterende arbeidsmarkt drukt tot slot ook de woningprijzen. Zullen we nu hetzelfde patroon zien?

‘We hebben slechts één zekerheid: het wordt in 2021 alweer geen saai jaar.’

Auteur: Marieke Blom, Hoofdeconoom ING Nederland

In 2020 is de werkloosheid wel opgelopen, maar toch viel de schade ons mee. Ten eerste is het werkloosheidspercentage slechts gestegen van 2,9 naar nu 4,3%. De economische cijfers van het derde kwartaal waren echt een meevaller. Dat heeft ook te maken met de royale steunpakketten voor het bedrijfsleven. Die zijn ongekend groot, nog nooit gaf onze overheid zoveel extra uit. Een aanpak waar we de vruchten van plukken. En wie goed naar de cijfers kijkt, ziet dat de hogere werkloosheid vrijwel alleen jongeren van 15 tot 25 betreft. Zij hadden hiervoor vaak een bijbaan of een flexibel contract, dus zijn geen typische huizenkopers.

Aflopende steunpakketten

We verwachten dat dat in 2021 zal veranderen. Bedrijven zullen naar aanleiding van de laagconjunctuur reorganiseren en vast personeel ontslaan. En de steunpakketten voor de geraakte sectoren lopen in de zomer echt af. We verwachten dat er nog zo’n 100 duizend werklozen bij komen. Toch blijft de werkloosheid daarmee onder de 6% van de beroepsbevolking, terwijl die eind 2013 piekte rond 8%.

We verwachten dat vaccins en massatesten zorgen dat de economie in de eerste helft van het jaar geleidelijk kan normaliseren. We zijn daar de afgelopen weken positiever over geworden. Dat betekent dat we in de coronacrisis uiteindelijk minder baanverlies verwachten dan we bij een ‘normale’ crisis zouden zien. Dat is overigens geen zekerheid: Is het einde van de steunpakketten het begin van een faillissementsgolf? En leidt de ene reorganisatie tot de andere, zodat meer banen verdwijnen dan we nu denken?

Onzekere effecten

In elk geval gaat voor een deel van de mensen met een vaste baan de narigheid in 2021 pas beginnen. We verwachten dat dit ook het vertrouwen op de woningmarkt drukt. Hoe groot het effect is, is óók onzeker: Zal de rente op de financiële markten aantrekken als het virus wegtrekt? Wat gebeurt er met de tientallen miljarden aan spaargeld, die huishoudens de afgelopen maanden opbouwden? Zullen mensen meer besteden aan hun huis, omdat ze vaker thuis werken? Helpt de lagere overdrachtsbelasting voor starters, of doet de hogere overdrachtsbelasting voor beleggers het effect teniet? De vragen over de toekomst zijn talrijker dan ooit. Zekerheid kunnen we niet bieden, al helemaal niet op de woningmarkt, waar sentiment een sterke invloed heeft. Patronen uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst.

Daarom is het zaak bij alle consumenten mee te denken over de onzekerheden op de vele markten waarop ze actief zijn als huiseigenaar: de arbeidsmarkt, financieringsmarkt en woningmarkt. Natuurlijk met aandacht voor hun persoonlijke leven en voorkeuren. We hebben slechts één zekerheid: het wordt in 2021 alweer geen saai jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.