De Volksbank gaat ingrijpend reorganiseren: drie van de vier merken en 700 tot 750 van de 4500 voltijdbanen verdwijnen.
Op 4 oktober 2024 maakte de Volksbank bekend haar bedrijfsmodel en -processen te gaan vereenvoudigen en verbeteren om effectiever te kunnen opereren en de bank commercieel en operationeel te versterken. CEO Roland Boekhout: “Onzekere macro-economische omstandigheden zorgen voor druk op de inkomsten. Gelijktijdig nemen de kosten toe en zijn er grote investeringen nodig om te voldoen aan wet- en regelgeving. Ook zijn forse investeringen nodig om de datakwaliteit en IT-systemen te verbeteren. De transformatie zet fundamentele veranderingen in gang die moeten leiden tot een slagvaardige, kostenefficiënte bank die oog heeft voor mens en maatschappij en waar de klantrelatie voorop staat.”
Eén merk
De bank beweegt gefaseerd naar één sterk retailmerk. Binnen drie jaar wil de Volksbank de vier huidige merken (SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen) samenvoegen tot één. Later dit jaar zal de nieuwe merknaam bekend worden gemaakt. Boekhout: “Door de krachten te bundelen ontstaat er één herkenbaar, sterk bankmerk met een onderscheidend maatschappelijk profiel dat bankieren makkelijk en toegankelijk maakt voor haar 3 miljoen klanten. Een bank die een bijdrage levert aan oplossingen voor uitdagingen in de Nederlandse samenleving zoals duurzaamheid, financiële gezondheid en betaalbaar wonen.”
Minder vestigingen
Boekhout: “Ook vindt een optimalisatie van de bestaande SNS-winkels en RegioBank-vestigingen plaats. Deze leidt tot een daling van het aantal vestigingen. In dit stadium is het te vroeg om aan te geven hoeveel vestigingen het betreft. De herinrichting zullen we in overleg met onze franchisepartners en ondernemingsraad vormgeven. Uitgangspunt hierbij is het behoud van onze landelijke dekking met een gezond, duurzaam rendement voor zowel de franchisegever als de franchisenemer.”
Ontslagen
“De beweging naar één merk, de optimalisatie van het distributiemodel en de daarbij passende vereenvoudigde organisatiestructuur leidt tot een reductie van het aantal arbeidsplaatsen. In deze fase van de transformatie zullen er naar verwachting tussen de 700 tot 750 voltijdsbanen verdwijnen per 1 juli 2025 (van de in totaal 4.500 banen ultimo juni 2024). Gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten. Voor betreffende medewerkers is er een sociaal plan. Naar verwachting zal hiervoor een reorganisatievoorziening over het boekjaar 2024 worden genomen.”
Kostenbesparing
De Volksbank verwacht met de personeelsreductie een jaarlijkse structurele kostenbesparing van ongeveer 70 miljoen euro te realiseren. Om te voldoen aan toenemende wet- en regelgeving worden extra lopende kosten gemaakt voor het bestrijden van financiële criminaliteit en op het gebied van risicomanagement. Dit omvat ook tijdelijke inhuur van externen. Deze tijdelijke kosten doen bovengenoemde structurele FTE-kostenbesparingen gedeeltelijk teniet. Boekhout: “De toenemende druk op de inkomsten en aanhoudend hoge kosten vraagt om een voortvarende en fundamentele aanpak. Het moet simpeler en sneller. Een vereenvoudigde organisatiestructuur, met korte lijnen, duidelijke mandaten en verantwoordelijkheden, maakt ons effectiever. Dit past bij een retailbank met een overzichtelijk aanbod van bankdiensten als sparen, betalen en hypotheken. De beweging van onze vier merken naar één sterk bankmerk is een essentiële stap in deze transformatie. Een merk dat zich onderscheidt als sympathieke uitdager in de Nederlandse markt, een bank met oog voor mens en maatschappij, dicht bij onze klanten. Zo bundelen we onze kracht om klanten nog beter te bedienen. Ik realiseer me heel goed dat dit proces grote impact heeft op onze collega’s, die zich dagelijks met grote betrokkenheid en passie voor de bank inzetten. Collega’s die door de transformatie hun baan verliezen zullen we zoveel mogelijk begeleiden van werk naar werk.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.
Pingback: Grote Reorganisatie bij De Volksbank: Wat Betekent Dit voor Medewerkers? - SnapNieuws()