De visies van InFinance Day

0

De allereerste InFinance Day is een feit. Tijdens dit event deelt de financiële top van Nederland vandaag haar kennis en visies met de top van financiële klantadviseurs. InFinance zet een aantal van de belangrijkste visies op een rij.

InFinance Day vindt plaats in Expo Houten, dat speciaal hiervoor omgetoverd was in een Romeinse Arena. Rondom de indrukwekkende Arena werden forums gebouwd waarin de financiële top van Nederland hun visie op de intermediaire adviesmarkt presenteerden. Deze top bestaat onder andere uit de partners van InFinance Day: Aegon, BNP Paribas Cardif, ING, Nationale-Nederlanden|Delta Lloyd, VIVAT – Zwitserleven – Reaal – nowGo – ACTIAM.

Journalist Diana Matroos nam als dagvoorzitter het publiek mee in een serie unieke talkshows met financiële professionals als hoogleraar Pensioenrecht Erik Lutjens, beursanalist Corné van Zeijl, pensioenadvocaat Theo Gommer, Paul de Vries (Kadaster), Jan-Pieter van der Helm (IG&H Consulting & Interim) en verschillende CEO’s en visionairs. Zij deelden op de bank bij Matroos hun kennis en gaven hun visie op trends, innovaties en de dynamiek in de financiële dienstverlening.

‘Feminisering steeds belangrijker’

Feminisering wordt steeds belangrijker in de financiële dienstverlening. Dat stelde trendwatcher Mark Schipper (freshmark). mocht het spits afbijten door het benoemen van een aantal trends die hij belangrijk acht voor onder andere de financiële dienstverlening.

Feminisering, acht Schipper het meest belangrijk voor de financiële dienstverlening, zeker gezien de vele mannelijke toeschouwers in de Arena. “We zien in de maatschappij een verschuiving naar vrouwelijke waarden: klanten verwachten een warme betrokkenheid in plaats van zakelijkheid. Harde cijfers maken plaats voor beeldtaal. In uw vakgebied wordt steeds belangrijker hoe je echte waarde levert aan de klant.”

‘Geen ongedekte cheque bij pensioenadvies’

De pensioenadviseur moet zijn zorgplicht richting werknemers niet onderschatten, maar worstelt tegelijkertijd met de betaalbaarheid van het advies. Dat kwam aan bod tijdens de talkshow over pensioen op InFinance Day. Diana Matroos ging hierin in gesprek met drie pensioenexperts: Theo Gommer, Martijn Visser en Erik Lutjens.

De talkshow begon dynamisch met een betoog van Lutjens op de stelling ‘De zorgplicht van de pensioenadviseur moet niet onderschat worden’. “Zeker bij wijzigingen van pensioenen of bij life events wordt er over het algemeen te weinig geadviseerd richting de werknemer. Het komt steeds vaker voor dat ontevreden werknemers hierover klagen bij hun werkgever, en die stelt de pensioenadviseur hiervoor dan aansprakelijk. Rechtszaken op dit gebied komen vaker voor en deze hebben grote financiële gevolgen.”

Visser: “Maar de betaalbaarheid van het advies is ook belangrijk. Je kunt geen ongedekte cheque verwachten voor je advies.”

Ook werd ingegaan op geluiden dat pensioenadviseurs bij hun advies te veel luisteren naar de werkgever of de pensioenverzekeraar. “Je bent dan wel in dienst genomen door de werkgever, maar je moet altijd onafhankelijk blijven.”

‘Vertrouwen distributiepartners komt te voet’

In de talkshow over verzekeren & distributie op InFinance Day werd vooral gediscussieerd over samenwerking tussen en aanbieder en intermediair, en over de opkomst van robo-advies.

Op de bank bij Diana Matroos kwamen wederom drie verschillende experts aan het woord: Enno Wiertsema (Adfiz) vanuit het intermediair, Harry van der Zwan (Nationale Nederlanden) vanuit de aanbieders en Jan-Pieter van der Helm (IG&H), die zich met zijn adviesbureau ook bezig houdt met klant- en distributievraagstukken.

De grote daling van het aantal advieskantoren komt langzaam ten einde. Van der Helm ziet dat er sprake is van consolidatie. “De daling zet wel door, maar op een positieve manier, vanwege het samengaan van partijen. Je moet als adviseur ook wel keuzes maken op het gebied van schaal om te kunnen overleven in deze markt. Ook moet je je specialiseren.”

Van der Zwam ziet ook op dat gebied een toegevoegde waarde in de samenwerking tussen aanbieder en adviseur. Bijvoorbeeld op het gebied van delen van kennis en data.

Wiertsema is op het gebied van de samenwerking nog wat voorzichtig. “Het is een kwestie van vertrouwen dat te paard gaat en nu te voet terugkeert. Nog niet zo heel lang geleden probeerden aanbieders klanten vooral naar zichzelf toe te trekken. Gelukkig zie je ze daar nu langzaam van terugkomen.”

Senioren op de hypotheekmarkt

Voor de hypotheekprofessionals was de talkshow over hypotheken ’s middags een echte must. De visies hierbij werden verzorgd door Paul de Vries (Kadaster), Hidde Coebergh (ING) en Christian Dijkhof (voorzitter OvFD). Zij debatteerden over demografische veranderingen die kansen zouden kunnen bieden voor de hypotheekmarkt. Meer ouderen willen verhuizen naar een kleinere woning, maar ondervinden daarbij problemen omdat er voor deze doelgroep te weinig geschikte hypotheekproducten zijn.

Coebergh ziet dat als een uitdaging en meent dat ING haar beleid wel meer op ouderen afstemt. Volgens Dijkhof gaat deze ontwikkeling te langzaam en moet er een oplossing worden gevonden voor zzp’ers, starters én senioren. Hij verlangt meer maatwerk van aanbieders.

Uit het ruime aanbod van meer dan 25 kennissessies konden financieel adviseurs vandaag hun eigen dagprogramma samenstellen. De meest onderscheidende visie tijdens de kennissessies wordt vanmiddag gewaardeerd met de Heraclitus-award.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Martijn Develing

Martijn Develing is (internet)redacteur bij InFinance.