De veranderende woningmarkt bekeken vanuit HDN-klantprofielen

0

Arjen de Bake is binnen HDN verantwoordelijk voor business development, innovatie en datamanagement. Hij schreef een kennisartikel waarin de belangrijkste ontwikkelingen binnen de tien HDN-klantgroepen die samen de Klantprofiel Index vormen uiteen worden gezet.

Q3 2022 kenmerkt zich als hét kwartaal waarin dankbaar gebruik wordt gemaakt van de meeneemregeling.

Hypotheekgevers zijn er in verschillende soorten en maten. Van de alleenstaande die voor het eerst een huis koopt, tot het stel dat hun woning wil verduurzamen. HDN heeft onderzocht hoe het deze consumenten in 2022 is vergaan. De 10 HDN-klantprofielen waren vorig jaar volop in beweging.

De Bake: “Meer doorstromers zijn gedurende het jaar de meeneemregeling actief gaan gebruiken en als je over de klantprofielen heen kijkt, dan zie je dat het aandeel NHG al sinds eind 2021 in de lift zit richting het niveau van begin 2019: 40% van de aanvragen, een verdubbeling t.o.v. eind 2021.”

Langere wachttijden

“Tot slot hebben wij bij HDN door de drukte op de hypotheekmarkt langere wachttijden gezien bij intermediairs en aanbieders. Doorlooptijden voor het uitbrengen van een rente-aanbod liepen op tot 4,2 dagen en bijna 55 dagen voor een Finaal Akkoord in de klantgroep Oversluiter.”

Nieuwbouw

De klantgroep ‘Gepensioneerde’ is in 2022 zichtbaar actief. Over het gehele jaar gaat het bij 47% van de aanvragen om een oversluiting van de lopende hypotheek. De klantgroep ‘Opstromer Nieuwbouw’ is gemiddeld 44 jaar en leent in 2022 circa € 528.000 voor een nieuwbouwwoning. De Opstromer nieuwbouw bestaat bijna alleen uit tweeverdieners met een gemiddeld inkomen van € 132.000. De Bake: “Deze groep leent verhoudingsgewijs het meeste met een LTI van 4,3. Na het vestigen van een all time high met 3600 hypotheekaanvragen in februari 2022, loopt het aantal aanvragen snel terug. Met als dieptepunt 807 aanvragen in november 2022.”

Lees hier het hele kennisartikel van Arjen de Bake gratis in de nieuwe InFinance.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.