De ‘uniforme’ scenarioset voor pensioenberekeningen

0

Een commissie van onafhankelijke deskundigen gaat zich binnenkort buigen over een nieuwe uniforme scenarioset voor pensioenen. De huidige uniforme scenarioset wordt gebruikt voor de communicatie over pensioenverwachtingen richting deelnemers.

Pensioenfondsen gebruiken deze scenarioset ook bij de jaarlijkse haalbaarheidstoets. Na de invoering van het nieuwe pensioenstelsel gaat de set een nog belangrijkere rol spelen. Die zal dan onder andere gebruikt worden voor de bepaling van de fiscale premiegrens en het bewaken van de balans tussen de doelstelling en de premie. Daarom is het belangrijk om de gemaakte aannames in de nieuwe uniforme scenarioset goed te onderbouwen. Dit achtergronddocument beschrijft de aannames bij de huidige uniforme scenarioset en geeft een aantal voorbeelden van andere aannames die overwogen kunnen worden bij het maken van de nieuwe uniforme scenarioset.

Expert-oordelen

De huidige scenarioset is gebaseerd op het model zoals dat door Koijen, Nijman en Werker (2010) is ontwikkeld, het KNW-model. Op dit moment bepalen expert-oordelen voor inflatie, rente en aandelenrendement een van de belangrijkste uitkomsten: het mediane verwachte pensioen. De goed- en slechtweerscenario’s rondom dit mediane pensioenscenario worden deels bepaald door expert-oordelen en deels door de model- en datakeuze. Daarbij komt dat enkel risico’s die aanwezig zijn in de data of in de handmatig opgelegde randvoorwaarden in de set zullen voorkomen. Grote structurele veranderingen in de economie vormen geen onderdeel van de scenarioset.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.