De sociale en ecologische impact van een hypotheekadvies

0

Binnen de hypotheekmarkt is het thema duurzaamheid net geland en dan dient het volgende thema zich alweer aan: brede welvaart. Volgens Fred de Jong zal ook de hypotheekadviseur meer aandacht moeten schenken aan de sociale en ecologische impact van hun adviezen. Doen ze dat niet vrijwillig, dan zou het hem niet verbazen als dit via wetgeving wordt afgedwongen.

‘Wat is de bijdrage van de sector aan brede welvaart?’

Op verzoek van de Tweede Kamer rapporteert het CBS nu jaarlijks over de ontwikkeling van brede welvaart in Nederland. Omdat het besef is ingedaald dat alleen sturen op economische groei niet meer voldoende is. Groei is alleen maar goed als dit ook leidt tot meer welzijn van burgers zonder dat we onze aarde extra belasten.

Brede welvaart gaat onder meer over gezondheid, welzijn, veiligheid, sociale omstandigheden, arbeid, wonen, economie en ook het milieu. Juist de hypotheekmarkt kan volgens Fred de Jong een fundamentele bijdrage leveren aan de realisatie van brede welvaart. “Want hoewel voor burgers een lage rente en goede voorwaarden belangrijk blijven, is fijn wonen en een prettig leven minstens net zo belangrijk. Kwaliteit van leven nu en later dus.”

Fred de Jong is associate lector Sustainable Finance & Tax aan de HAN University of Applied Sciences én zelfstandig onderzoeker.

Sociale waarde toevoegen

De hypotheeksector doet zich nu tekort door vooral te focussen op de financiële aspecten van een hypotheek, schrijft De Jong in de vandaag gepubliceerde juni-editie van InFinance. “Terwijl hypotheekadviseurs met name ook veel sociale waarde kunnen toevoegen. Door in het adviesgesprek door te vragen naar waar burgers zich echt zorgen over maken bijvoorbeeld. Diverse onderzoeken tonen aan dat Nederlanders zich zorgen maken over de zorg, over of hun kinderen nog kunnen studeren en waar zij later kunnen wonen, over het pensioen, over de arbeidsmarkt en over de economie.

De hypotheekadviseur kan niet alle zorgen wegnemen, maar kan wel zorgen voor een financieel gezonde klant die grip heeft op zijn financiële situatie. En financiële gezondheid heeft direct effect op de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Ook dat is kwaliteit van leven.”

Lees hier het artikel dat Fred de Jong voor InFinance heeft geschreven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.