De kleine lettertjes van de aanschafwaarderegeling

1

Vergelijkingssite Geld.nl onderzocht van 21 verzekeraars de aanschafwaarderegeling. Bij 11 aanbieders blijkt de regeling niet van toepassing als de auto is gekocht van een particulier. “Een grote groep mensen krijgen misschien dus niet het bedrag vergoed dat ze verwachten”, zegt Amanda Bulthuis.

Bij de meeste aanbieders die een autoverzekering met aanschafwaarderegeling aanbieden moet de auto gekocht zijn bij een officiële merkdealer of een bij BOVAG aangesloten dealer om voor de regeling in aanmerking te komen. Maar ook in geval van dekking kennen een aantal aanbieders ook een grens voor leeftijd en waarde van de auto. Die waarden verschillen per verzekeraar.

Verzekeraars die de aanschafwaarde niet vergoeden als de auto is gekocht van een particulier, verklaren tegenover Geld.nl dat de waardebepaling en de gegevens van een auto bij verkoop tussen particulieren minder betrouwbaar zijn, omdat die voor hen niet of minder goed te achterhalen zijn.

700.000 auto’s

Volgens Bulthuis laten cijfers van VWE Automotive zien dat er jaarlijks ongeveer 700.000 auto’s tussen consumenten onderling worden verkocht, bijvoorbeeld via Marktplaats. “Dit betekent dat er een grote groep mensen is die misschien niet het bedrag vergoed krijgen dat ze verwachten als de auto wordt gestolen of total loss raakt. Als de aanschafwaarde niet geldt, krijg je meestal de vervangingswaarde vergoed bij diefstal of total loss. De meeste verzekeraars bepalen die waarde op basis van de BOVAG of ANWB-koerslijst. Hierin kijken ze wat dezelfde auto, met een gelijke kilometerstand, accessoires en hetzelfde bouwjaar, kost.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.