‘De Jonge, houd rekening met veranderende woonbehoeften’

0

Op de dag van de bordesscene wendt Van Bruggen Adviesgroep (VBA) zich in een open brief direct tot de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge (foto). De franchiseketen roept De Jonge op om meer rekening te houden met de veranderende woonbehoeften als gevolg van demografische veranderingen. De toenemende senioriteit van de bevolking leidt tot andere woonbehoeften.

De Jonge komt vanaf heden in andere schoenen te staan, die van de woningmarkt. Ter attentie – en om de brief kracht bij te zetten – heeft Van Bruggen Adviesgroep de kersverse minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een paar Crocs met zebraprint cadeau gedaan. Met het idee: meer voorrang voor senioren!

Structureel probleem

Van Bruggen Adviesgroep vreest dat als de nieuwe minister in zijn woonbeleid daar niet nadrukkelijk rekening mee houdt er een nieuw probleem ontstaat. Directeur Michiel Meijer: “De woningnood is dan misschien opgelost, maar er ontstaat een woningmarkt die niet aansluit bij de wensen van een belangrijk en groeiende groep van de bevolking. De groep Nederlanders tussen de 75 tot 85 jaar en 85 jaar en ouder gaat de komende decennia flink uitdijen. Als wij de verschuiving bij 65-plussers van de afgelopen tien jaar doortrekken naar 2030, dan is er een extra behoefte aan ongeveer 400.000 extra woningen voor deze groep. Voor de periode 2030-2040 komen daar nog eens 200.000 benodigde woningen bij.”

Doorstroming op de woningmarkt

Meijer: “Een goed woonbeleid dat méér dan in de huidige plannen rekening houdt met de stijgende senioriteit, zorgt voor meer doorstroming op de woningmarkt. Zaak is om eerst de woonbehoeften van senioren met een onderzoek in kaart te brengen. Een mogelijke oplossing die Van Bruggen Adviesgroep alvast aandraagt is onder andere het ombouwen van kantoorpanden tot communities.”

Lees hier de open brief aan minister De Jonge

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.