De invloed van robots op pensioen

0

De komst van robots op de werkvloer zal de trend naar flexibilisering verder versterken en daarmee de aanwas van zzp’ers, stelt Folkert Pama, directeur BeFrank. “Het huidige pensioenstelsel is echter helemaal niet ingericht op anderhalf tot twee miljoen zzp’ers.”

Er staan ons ingrijpende veranderingen op de arbeidsmarkt te wachten zegt Pama. Complexe taken van werknemers worden overgenomen door computers en machines. Door het verdwijnen van veel productiebanen blijven volgens hem voornamelijk nog de gespecialiseerde functies over. “Meer robots betekent minder fysieke arbeid. Dat betekent ook minder arbeidsongeschikten en dat heeft weer gevolgen voor het arbeidsongeschiktheidspensioen in ons land. Het is belangrijk dat we nu al nadenken en inspelen op die ingrijpende veranderingen.”

Fulltime bestaat straks niet meer

De toegevoegde waarde zit ‘m volgens Pama straks in kennis en service. “Mensen moeten zich gaan voorbereiden op een veel flexibeler arbeidsleven, waarbij het draait om vaardigheden als communicatie, zelfstandigheid, leermotivatie en stressbestendigheid. Toekomstbestendige functies zijn onder meer customer service executive, digital solutions manager, sustainability officer, big data analist, social media manager, scrum master en webuser experience manager. Daarvoor heb je vooral zzp’ers nodig die niet meer fulltime, maar ergens op inhuurbasis werken. Probleem is dat ons huidige pensioenstelsel helemaal niet is ingericht op anderhalf, twee miljoen zzp’ers.”

Voorbereiden op nieuwe toekomst

Deze vier tips bereiden je volgens Pama voor op zo’n flexibele carrière:

  1. Denk continu na over je eigen inzetbaarheid
  2. Doe iedere vijf jaar een loopbaanscan
  3. Investeer in training en aanvullende vakopleidingen
  4. Profileer jezelf online, onder meer op LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.