De Hypotheker verwacht verdere daling hypotheekrente

0

De Hypotheker verwacht dat de rente op hypotheekleningen met zowel een korte als lange rentevaste periode binnenkort licht kan gaan dalen. De hypotheekketen baseert deze verwachting op een nieuw grootschalig stimuleringspakket van de ECB en de recente verlaging van het officiële rentetarief dor de Amerikaanse Fed.

Menno Luiten (foto), commercieel directeur van De Hypotheker: “De inflatie stond in augustus op 1%. Dit is nog steeds ruim onder het niveau van 2% dat de ECB nastreeft. De ECB ziet veel risico’s voor de economie. De handelsoorlog tussen de VS en China houdt aan en heeft een remmend effect op de economische groei. De internationale politieke situatie is onzeker na aanslagen in het Midden-Oosten en de dreiging van een harde Brexit blijft. Hierom heeft de ECB onlangs zijn officiële rentetarieven verlaagd en er wordt dit jaar nog een verlaging verwacht. De rente op hypotheekleningen met een lange looptijd staat onder druk. Dit wordt nog eens versterkt doordat de ECB heeft aangekondigd het opkoopprogramma van obligaties per 1 november weer voor onbepaalde tijd te gaan voortzetten. Hiermee groeit de kans dat de hypotheekrente langer laag blijft en mogelijk zelfs verder zal dalen.”

Lage inflatie

Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met NHG daalde in het derde kwartaal van 2019 ten opzichte van het vorige kwartaal en bedraagt 1,29% (1,79% zonder NHG). In het derde kwartaal van 2019 daalden ook de rentetarieven voor de lange hypotheekrente ten opzichte van het kwartaal hiervoor. Het gemiddelde tarief voor de rentevaste periode van 10 jaar met NHG, bedraagt 1,39% (1,88% zonder NHG). Voor een rentevaste periode van 20 jaar is dit 1,88% (2,32% zonder NHG) en voor een lange hypotheekrente van 30 jaar 2,28% (2,71% zonder NHG). De Hypotheker verwacht dat de lange hypotheekrentes in het komende kwartaal onder druk blijven staan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.