De Hypotheker verwacht rem op stijging hypotheekrente

0

Hoewel de hypotheekrente in de afgelopen weken sterk is gestegen en vrijwel alle hypotheekverstrekkers hun tarieven hebben verhoogd, liggen de hypotheekrentes nog steeds op een historisch laag niveau. De Hypotheker verwacht dat een verdere stijging geremd zal worden door de hevige concurrentie op de hypotheekmarkt en de huidige ontwikkelingen in Oekraïne. Hierdoor zal de hypotheekrente op een laag niveau blijven.

Michel van den Akker (foto), directievoorzitter van De Hypotheker: “Mede vanwege deze aanhoudend lage rente is de verwachting dat de huizenprijzen in het komende jaar nog zullen stijgen, al zal dit minder fors uitpakken dan in 2021. Volgens ons heeft de recente rentestijging belangrijk bijgedragen aan een flinke toename van het aantal hypotheekaanvragen in januari en februari (+47%) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.”

Oekraïne

“De hypotheekrente is in de afgelopen maanden mede onder invloed van de oplopende inflatie gestegen”, zegt Van den Akker. Om deze inflatie te beteugelen, zal de ECB overgaan tot een stringenter monetair beleid en de rente naar verwachting eind dit jaar toch verhogen. Dit zal resulteren in een stijging van de kapitaalmarktrente, een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling van de hypotheekrente. Wij verwachten dat de hypotheekrente nog verder kan stijgen, al wordt dit wel afgeremd door de forse concurrentie op de hypotheekmarkt. Ook de huidige ontwikkelingen in Oekraïne hebben grote impact op de financiële markten en zorgen naar verwachting voor een neerwaartse druk op de rente. Door deze optelsom van factoren verwachten we, op basis van de informatie waarover wij nu beschikken, een rem op de verdere stijging en zal de hypotheekrente dit jaar waarschijnlijk nog op een laag niveau blijven. Vanwege de lage hypotheekrentes houden we rekening met een verdere stijging van de huizenprijzen, hoewel de gemiddelde prijsstijging minder groot zal zijn dan vorig jaar. De lage hypotheekrente zit namelijk verwerkt in de huizenprijzen; het effect hiervan zal geleidelijk uitdoven en dat kan zorgen voor een afkoeling van de woningmarkt. De huidige rentestijgingen brengt dit proces mogelijk in een stroomversnelling.”

Hypotheekaanvragen sterk in de lift

Sinds oktober vorig jaar, toen de hypotheekrentes op hun laagste punt stonden, is de rente licht gaan stijgen. Vanaf januari ging deze stijging geleidelijk, maar in de afgelopen drie weken was sprake van flinke renteverhogingen, die soms 0,3%punt bedroegen. Desondanks liggen de rentes volgens De Hypotheker nog steeds op een historisch laag niveau. Zo bedroeg de hypotheekrente bij een rentevaste periode van 10 jaar met NHG vijf jaar geleden nog ruim 2%, terwijl deze op dit moment 1,7% bedraagt. Ook zijn de rentes vorige week minder sterk gestegen ten opzichte van de voorgaande weken. Uit eigen cijfers van De Hypotheker blijkt dat het aantal hypotheekaanvragen in de eerste twee maanden van dit jaar aanzienlijk is gegroeid, met ruim 47% in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. De meeste hypotheekaanvragen (+144%) worden ingezet voor het oversluiten van de hypotheek. Huizenbezitters willen nu het nog kan profiteren van de huidige lage rentes. Per saldo is het verschil in maandlasten bij 1,44 en 1,92% 71 euro bruto en 27 euro netto. Gedurende de gehele looptijd van een hypotheek kan dit oplopen tot extra netto kosten van zo’n 10.000 euro.

Stijgende hypotheekrentes

Van den Akker: “De gemiddelde 20-jaarsrente voor een hypotheek met 100% marktwaarde staat op dit moment op 2,43% en is hiermee sterk gestegen ten opzichte van januari (1,92%). De gemiddelde 20-jaarsrente met NHG staat nu op 2,0% (+0,56% ten opzichte van begin januari. De gemiddelde 30-jaarsrente met 100% marktwaarde is op dit moment 2,54% en is hiermee ook gestegen ten opzichte van januari (2,11%). Met NHG bedraagt de gemiddelde 30-jaarsrente nu 2,12% (+0,5% ten opzichte van januari). De gemiddelde 10-jaarsrente met 100% marktwaarde staat nu op 2,06% (+0,55%). De 10-jaarsrente met NHG ligt met 1,7% ligt 0,59% hoger dan in januari. De gemiddelde 5-jaarsrente met 100% markwaarde bedraagt nu 1,92%: een stijging van 0,48% ten opzichte van januari. De gemiddelde 5-jaarsrente met NHG staat nu op 1,52% (+0,54% ten opzichte van begin dit jaar).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.