De Hypotheker verwacht opnieuw stijging hypotheekrente

0

De gemiddelde hypotheekrente is na het hoogtepunt in juli – toen de grens van 4% ruim werd aangetikt – sinds half juli gedaald. Deze daling was echter van korte duur, nu sinds vorige week de stijgende lijn weer is ingezet. Hoewel de gemiddelde hypotheekrente in vergelijking met het hoogste niveau in juli nog steeds 6% lager ligt, had deze daling dus een tijdelijk karakter.

Michel van den Akker (foto), directievoorzitter van De Hypotheker: “De kapitaalmarktrente is namelijk sinds begin augustus weer aan het stijgen en dit werkt met enige vertraging door in de hypotheekrente. Deze is sinds eind vorige week licht gestegen, met gemiddeld 0,1 procentpunt. Wij verwachten dan ook – op basis van de informatie waarover wij nu beschikken – dat de weg naar boven in september verder wordt doorgezet.”

Hypotheektarieven

Sinds begin dit jaar is de gemiddelde 20-jaars hypotheekrente zonder NHG van 1,92 naar 4,56% met 2,6 procespunt sterk gestegen. Dit betekent een verhoging van de bruto maandlasten voor consumenten van ruim 400 euro (op basis van een gezamenlijk inkomen van 75.000 euro en een hypotheek van 375.000 euro). Dit is het gevolg van de kapitaalmarktrente die sinds augustus 2021 fors is opgelopen. Hierdoor zagen ook geldverstrekkers zich gedwongen deze stijging door te berekenen in hun hypotheektarieven. Nadat de gemiddelde hypotheekrente in juli van dit jaar piekte, is in de afgelopen anderhalve maand een lichte daling ingezet vanwege de kapitaalmarktrente die sinds juni begon te dalen. De dalende hypotheekrentes hadden echter een tijdelijk karakter. Zo vlakte de daling van de hypotheekrente in de afgelopen weken al af en is sinds vorige week weer sprake van een lichte stijging. De Hypotheker verwacht dat de hypotheekrente weer gaat stijgen naar het niveau van juli. De kapitaalmarktrente laat sinds begin augustus namelijk een sterke stijging zien en hier lijkt vooralsnog geen verandering in te komen.

Renteverhoging ECB

De inflatie in Europa bereikte in de afgelopen maanden een historisch hoog niveau: van 2,2% in juli 2021 naar 8,9% in juli 2022. De stijgende inflatieverwachtingen zijn vooralsnog reden voor de ECB om vast te houden aan het stringente monetaire beleid dat zij kort geleden heeft ingezet. Zo verhoogde zij in juli de depositorente met 50 basispunten naar 0%. “Om te voorkomen dat de inflatie in de eurozone nog verder oploopt, zal de ECB de rente in september op basis van de informatie waarover wij nu beschikken waarschijnlijk opnieuw verhogen. Zo overweegt zij een renteverhoging van maar liefst 75 basispunten, wat onvermijdelijk zal zorgen voor een aanhoudende opwaartse druk op de kortlopende rente”, zegt Van den Akker.

10 jaar vast

“Hypotheekverstrekkers bouwen risicomarges in als er veel onzekerheid is over de betaalbaarheid van hypotheken, zoals nu door de hoge inflatie”, zegt Van den Akker. “Zo hanteren zij hogere marges dan vorig jaar, maar doordat de kapitaalmarktrente weer oploopt, is de marge op hypotheken inmiddels kleiner. Sinds vorige week zien we dat een groot aantal geldverstrekkers hun hypotheekrentes daarom heeft verhoogd. Tegelijkertijd verwachten we dat de concurrentie tussen geldverstrekkers zal toenemen vanwege de teruglopende hypotheekmarkt. Hoewel we de keuze voor een rentevaste periode van 10 jaar in onze vestigingen zien toenemen, blijkt ook uit onze data dat veruit de meeste huizenkopers – ondanks de stijgende hypotheekrente – nog steeds een voorkeur hebben voor een rentevaste periode van 30 jaar. Het renteverschil tussen de 30-jaars en 10-jaars rente met NHG bedraagt nu 0,57%punt. Hoewel dit een aanzienlijk verschil is – wat ook leidt tot hogere maandlasten – kiezen veel Nederlanders toch voor zekerheid, zodat zij over een langere periode stabiele maandlasten hebben.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.