De Hypotheker: ‘Rente blijft laag en huizenprijzen blijven licht stijgen’

0

Hoewel de hypotheekrente sinds het dieptepunt van begin oktober de afgelopen maanden weer licht is gestegen, is de verwachting dat de rentes in de komende periode nog op een zeer laag niveau blijven. Ondanks de fors stijgende inflatie, die kan zorgen voor een opwaartse druk op de rente, gaat De Hypotheker ervan uit dat deze inflatie een tijdelijk karakter heeft.

Per saldo verwacht de hypotheekketen in de komende periode een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente en een gelijkblijvend tot licht stijgend niveau van de lange hypotheekrente. Dit zal mede bijdragen aan een verdere stijging van de huizenprijzen, al zal dit naar verwachting minder fors uitpakken dan in 2021.

Grotere kapitaalbuffers

“De hypotheekrente is in de afgelopen maanden licht gestegen, in lijn met de hogere rente op staatsleningen, die tot hogere financieringslasten voor banken leidt. Een extra trigger was daarnaast het besluit van DNB dat banken grotere kapitaalbuffers moeten aanhouden als zij hypotheken verstrekken. Dit leidt tot hogere kosten en dit berekenen banken door in de hypotheekrentes”, zegt Michel van den Akker (foto), directievoorzitter van De Hypotheker.

Verdere stijging huizenprijzen

Hij verwacht dat de stijging van de hypotheekrente vooralsnog beperkt blijft, mede gezien het ruime monetaire beleid van de ECB, dat de officiële rentetarieven voorlopig ongemoeid zal laten. “Mede vanwege de aanhoudend lage hypotheekrente houden we in het komende jaar rekening met een verdere stijging van de huizenprijzen, hoewel de gemiddelde prijsstijging minder fors zal uitpakken dan in 2021. De lage rente biedt kansen voor huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten of een hypotheek willen aanvragen voor de verduurzaming of verbetering van hun woning”, aldus Van den Akker.

Grootste stijging bij 10 jaar vast met NHG

Het verschil in het rentetarief voor hypotheken met en zonder NHG is – door de flinke concurrentie op de hypotheekmarkt – het afgelopen jaar afgenomen. Het verschil tussen de gemiddelde rentestand voor rentevaste periodes met NHG en zonder NHG is nu circa 0,5%. Geldverstrekkers richten zich met name op het segment zonder NHG, omdat – door de explosief stijgende huizenprijzen – bij de overgrote meerderheid van de hypotheekaanvragen geen sprake is van NHG. De gemiddelde 20-jaarsrente met 100% marktwaarde staat op dit moment op 1,92% en is hiermee gestegen ten opzichte van september (+0,07%). De gemiddelde 20-jaarsrente met NHG staat nu op 1,41% (+0,03% ten opzichte van vorig kwartaal). De gemiddelde 30-jaarsrente met 100% marktwaarde is op dit moment 2,11% en is hiermee ook licht gestegen ten opzichte van september (+0.04%). Met NHG is de gemiddelde 30-jaarsrente nu 1,58% (+0,01% ten opzichte van vorig kwartaal). De gemiddelde 10-jaarsrente met 100% marktwaarde laat eenzelfde beeld zien ten opzichte van september (+0,02) en staat nu op 1,51%. De grootste stijging van de gemiddelde hypotheekrente is de 10-jaarsrente met NHG. Met 1,09% ligt deze iets hoger (+0,09%) dan het laagste punt van dit jaar dat in september werd bereikt (1,00%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.