De Hypotheekshop verwacht sterke stijging doorgeefhypotheek

0

Na vier weken waarin de hypotheekrente fors steeg, is de hypotheekrente deze week per saldo gedaald. De omslag heeft (uiteraard) te maken met de kapitaalmarktrente, die voor veel geldverstrekkers het uitgangspunt vormt voor hun hypotheekrentetarieven. Dat schrijft De Hypotheekshop.

Veel financiers haakten deze week direct in op de dalende kapitaalmarktrente en gingen over tot het verlagen van hun hypotheekrentes. Daarbij ging het in een aantal gevallen om forse verlagingen van 0,10 tot 0,25%. De Hypotheekshop: “Venn spande de kroon met aanpassingen tot 0,70%. Het scherpste rentetarief op 10 jaar met NHG kwam door de verlagingen opnieuw onder de grens van 4% uit (bunq met 3,99%). Het totaalgemiddelde daalde naar 4,68% (vorige week 4,72%). Hoewel het tempo waarin renteverlagingen worden doorgevoerd in de regel lager is dan bij verhogingen, ligt er door de verminderde hypotheekmarkt druk bij geldverstrekkers om voldoende hypotheekaanvragen te ontvangen. De ontwikkeling van de hypotheekrente in de komende weken zal echter in grote mate afhankelijk zijn van de kapitaalmarkt.”

Meenemen of doorgeven?

“Sinds een jaar zijn we steeds meer gewend geraakt aan een nieuw fenomeen: de meeneemhypotheek (ook wel verhuisregeling)”, schrijft de hypotheekketen. “Inmiddels maakt de helft van alle doorstromers gebruik van de verhuisregeling van hun huidige hypotheekaanbieder, zowel bij bestaande bouw als bij nieuwbouwwoningen. Met reden, het meenemen van de lage rente van de oude hypotheek naar de nieuwe woning zorgt voor lagere maandlasten en een hogere leencapaciteit. Gezien de demografische ontwikkelingen en het feit dat mensen die in scheiding liggen niet altijd hun hypotheekrente kunnen meenemen, zou er de komende jaren wel eens vraag naar een variant op de meeneemhypotheek kunnen ontstaan: de doorgeefhypotheek.”

Doorgeefhypotheek

Door de toenemende vergrijzing en de grote overwaardes bij deze generatie, zullen niet alle senioren bij verhuizing naar een kleinere woning een nieuwe hypotheek hoeven af te sluiten, meent De Hypotheekshop. “Dat is ook het geval als er voor wordt gekozen om te gaan huren. Zeker als er sprake is van een gunstige hypotheekrente in de oude hypotheek, zal de behoefte er zijn om de rentecondities te kunnen doorgeven aan de koper van de woning. Denk aan situaties waarbij ouderen geen nieuwe hypotheek meer hoeven af te sluiten, maar ook aan echtscheiding, emigratie of ouders die hun kind willen ondersteunen bij de aankoop van een huis. Ook de situatie op de woningmarkt kan vraag naar een doorgeeffaciliteit creëren: het kunnen overnemen van een aantrekkelijk rentetarief kan voor potentiële kopers de doorslag geven bij de keuze van een woning. Op dit moment kennen slechts enkele aanbieders de mogelijkheid om een hypotheek door te geven, maar hopelijk is dit over een paar jaar een ander verhaal en is de doorgeefhypotheek net zo gewoon geworden als de meeneemversie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.